Környezetvédelmi jelentések blockchainen

A Fintech Világa – Blockchain Percek egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast a blokklánc technológiák világáról. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és más blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig ismeretlen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia gyorsan fejlődő világában. A blockchain technológia alapjait a legújabb híreken és a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül mutatjuk meg.

Az ESG egy angol mozaikszó, az environmental, a social és a corporate governance, azaz a környezeti, társadalmi és vállalatvezetés kifejezéseket tömöríti. Számos cég számol be ESG tevékenységeiről éves jelentéseiben vagy külön publikációban. Ezek a jelentések nyújtanak támpontot a befektetőknek abban, hogy összehasonlítsák egyes vállalatok tevékenységét a fenntarthatóság szempontjából is.

Az ESG törekvések közzététele egyértelműen pozitív kezdeményezés. A kritikus hangok azonban megkérdőjelezik a jelentések hitelességét, ugyanis az ESG jelentéseknek nincs egységesített szabványrendszere. Nagyon hiányoznak a minőségi, hiteles adatok, mivel az ESG jelentésekben megjelenő információk legtöbbször saját bevalláson alapulnak vagy olyan harmadik feles szolgáltatótól jönnek, amelynek hitelességét ugyancsak nehéz felmérni.

A blockchain a sokak által kívánt transzparenciát és hitelességet hozhatja el az ESG területére. A blockchain hálózat időrendi sorrendben adatblokkokat bemutató, adott esetben nyilvános adatbázis. Elméletben lehetséges a vállalatok számára, hogy az ellátási lánc minden egyes lépéséről valós időben rögzítsenek adatokat. A blockchainen tárolt adatok megmásíthatatlanok, így a jövőben nem lehet átírni egy kedvezőbb számra a károsanyag-kibocsátási értékeket, amire jelenleg lehetősége van a vállalatoknak.

A Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában Qayum Dániel és Bátorfi Botond, a Peak tanácsadói Machán-Csetvei Frigyes műsorvezetővel arról beszélgetnek, hogy hogyan járulhat hozzá a blockchain a ESG jelentések hitelesítéséhez. A műsorban bemutatnak több olyan gyakorlati példát is, amelyben a blockchain technológiát a fenntarthatóság szolgálatába állították egyes vállalatok.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.