Óriásbankok szintjére nőtt New Yorkban egy alig ismert ázsiai fintech

Két hét kellett egy alig ismert ázsiai fintechnek, hogy többet érjen, mint a második legnagyobb amerikai bank: a hongkongi székhelyű AMTD Digital részvényeivel csupán pár hete lehet kereskedni a New York-i tőzsdén, a cég papírjainak árfolyama pedig ilyen rövid idő alatt is akkorát ugrott, hogy az elmúlt héten volt olyan nap, amikor a piaci kapitalizációja alapján többet ért, mint a Bank of America.

A Finextra egyenesen a GameStophoz hasonlítja AMTD Digital részvényeinek hirtelen emelkedését: 2021 januárjában egy reddittes chatszobából indult „mozgalomnak” köszönhetően alaposan felsrófolták a kisbefektetők.

A GameStopéhoz kísértetiesen hasonló lakossági befektetői őrületben egy kevésbé ismert ázsiai fintech részvényei több mint 21 ezer százalékkal emelkedtek a kevesebb mint egy hónappal ezelőtti tőzsdei bevezetés óta – írja a Finextra. A hongkongi székhelyű AMTD Digital ezzel egyébként értékesebbé vált – legalábbis egy napra biztosan –, mint az Egyesült Államok második legnagyobb bankja, a Bank of America – a Bofa alig több mint 270 milliárd dolláros, míg a JPMorgan mintegy 340 milliárdos piaci kapitalizációval bír.

A NYSE-n jegyzett AMTD Digital augusztus 2-án 1679 dolláron zárt, amivel a piaci kapitalizációja meghaladta a 310 milliárd dollárt.

Aznap érte el egyébként történelmi csúcsát is, hiszen járt 2500 dollár felett is az árfolyama. Legutóbbi záróárfolyama ennél azonban már jóval kisebb volt: pénteken 721,23 dolláros árfolyamon zárt.

Ha azonban mindehhez hozzávesszük, hogy az AMTD Idea Group befektetési holding leányvállalatát július 15-én, 7,8 dolláros részvényenkénti áron vezették be a tőzsdére, még így közel megszázszorozta értékét. A cég egyébként „átfogó, egyablakos digitális megoldási platformot” kínál a pénzügyi szektornak, digitális bankot üzemeltet, de kockázatkezeléssel, vagyonkezeléssel, pénzügyi tartalomgyártással és marketinggel is foglalkozik. Az AMTD tavaly 25 millió dolláros bevételt ért el.

Az AMTD Digital árfolyamának alakulása az elmúlt hetekben (Forrás: TradingView)

A Finextra kiemeli, hogy a lakossági platformok egyik legtöbbet kereskedett részvényévé vált a hongkongi fintech, részvényárfolyamának emelkedése pedig a tavalyi WallStreetBets-őrülethez (egy fórum a Redditten) hasonlítható: akkor a GameStop és az AMC részvényei is kilőttek. Egyes fórumozók azonban most azt sérelmezik, hogy ők állnak az AMTD Digital árfolyam-emelkedése mögött, mások szerint viszont csak egy „kínai átverésről” van szó.

Mindeközben a vállalat úgy fest, hogy sötétben tapogatózik, ugyanis kiadtak egy közleményt, amelyben „köszönik szépen”, de szerintük sincs semmi oka annak, hogy szárnyal az árfolyamuk.

„A tőzsdei bevezetésünk óta eltelt időszakban jelentős volatilitást tapasztaltunk az ADS-árfolyamunkban, és nagyon aktív volt a kereskedési volumen is. Tudomásunk szerint nincsenek lényeges körülmények, események vagy egyéb, az üzleti és működési tevékenységünkkel kapcsolatos ügyek a tőzsdei bevezetés időpontja óta” – idézi a társaság közleményét a Finextra.

(Forrás: Finextra, Yahoo Finance)

(Borítókép: a New York Stock Exchange (NYSE) székháza a Wall Streeten (Fotó: Ahmer Kalam / Unsplash))

Károly Gábor

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.