A Nagy dobás befektetője szerint „visszatér a hülyeség” a piacokra

Michael Burry-t a Nagy dobás című film (Big Short) tette világszerte ismertté: egy picit leegyszerűsítve, de ő volt az a befektető, aki megjósolta a válságot. Tavaly már óriási inflációt vizionált, valamint azt is bemondta, hogy a mémrészvényekbe, valamint a kriptopiacba fektetők nagy bukás előtt állnak. Számos korábbi „jóslata” valóra vált.

A 2008-as pénzügyi válságot megjósoló Michael Burry szerint ismét őrület lett úrrá a tőzsdéken – írja a Portfolio az amerikai Bloombergre hivatkozva. Burry, a Scion Asset Management alapítója leginkább arról ismert, hogy a 2008-as világgazdasági összeomlást megelőzően az ingatlanpiac ellen fogadott.

A Covid-korszakból ismert hülyeség még nem halt ki

– jelentette ki múlt csütörtökön Michael Burry.

Az amerikai befektető a piacok jelenlegi helyzetét a 2001-es szeptember 11-i terrortámadások, valamint az Enron- és WorldCom-botrányok előtti időszakához hasonlítja, amikor a dotcom lufi jelenség lecsengése zajlott. A Portfolio kiemeli, hogy Burry hónapok óta a részvényárfolyamok zuhanását jósolja. Mint írják, ez egy ideig úgy tűnt, pontos előrejelzés, mivel az S&P 500 az 1970 óta a legrosszabb első félévet produkálta, azonban az amerikai vállalatok mutatója azóta 13 százalékkal emelkedett.

Az Index májusi cikkében felidézte, hogy Burry az elszabaduló az inflációt is előre látta: a sztárbefektető 2021 júniusában már arra figyelmeztetett, hogy a piacok minden idők legnagyobb spekulációs buborékját hozták létre. Szerinte azok a lakossági befektetők, akik a pénzüket a népszerű mémrészvényekbe és kriptopénzekbe tették, minden összeomlás ősanyjával néznek szembe.

Idén áprilisban pedig kijelentette, hogy „az infláció nevet utoljára”.

A sztárbefektető jóslatai eddig igencsak jól állnak.

(Borítókép: Nicholas Cappello / Unsplash)

K. G.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.