Női kezdeményezések a Web3 világban

A blockchain közösség büszkén hangoztatja, hogy világuk egy lehetőségekkel teli, mindenkinek egyenlő esélyt nyújtó terület. Arányaiban mégis sokkal több férfi vesz részt az ökoszisztémában, azonban rendre jelennek meg a különböző női fókuszú projektek. Ezekből mutatunk be néhányat a Web3 világából.

A Web3 egy decentralizált, demokratikus víziója az internetnek, amelynek résztvevői mind egyenjogúak. A fogalomra tekinthetünk úgy, mint az internet közösség éppen aktuális kedvenc szava, vagy a buzgó lelkesedést leszűrve koncentrálhatunk a valódi lehetőségeire. Akárhogy is közelítjük meg a területet, jelenleg három fő építőelemet különböztethetünk meg a Web3-ban: az NFT megoldásokat, a DAO közösségeket, valamint a metaverzumokat.

A nők NFT-kollekciója

A ’Bored Ape Yacht Club’ és a ’CryptoPunks’ mellett az utóbbi időben a ’World of Women’ is egy világhírű NFT-kollekcióvá nőtte ki magát. A kollekció olyan nőket ábrázoló képeket tartalmaz, melyeken a nők tulajdonságait egy gép választotta ki véletlenszerűen.

Összesen 10 ezer NFT került a piacra a kollekcióval. A legdrágább darab több, mint 100 ezer dollárnyi kriptovalutáért kelt el, de számos más tokenért is több tíz ezer dollárnyi összeget fizettek ki a befektetők.

A ’World of Women’ mögött álló csapat aktívan kiveszi a részét a női reprezentáció javításából. Számos együttműködést ütöttek már nyélbe, amiben főszerepet kapott a női szerepvállalás – például filmstúdiókkal és játékgyártókkal is. Az előbbi egyébként nagy publicitást hozott a kollekciónak, ugyanis Reese Witherspoon színésznő cégével szerződtek le.

Blockchain szervezetek a nőkért

A DAO mozaikszó a decentralized autonomous organization, azaz decentralizált autonóm szervezet kifejezést takarja. Ezekben a blockchainen alapuló szervezetekben filozófiai szempontból kiemelt fontosságú a tagot közti egyenjogúság. Gyakorlatban azonban az dönt, akinek több vezetői tokenje vagyis szavazati joga van – tehát megint a vagyonosoké az utolsó szó.

A női szerepvállalást sokan DAO-kon keresztül igyekeznek fellendíteni. Tavaly nyáron született meg az első, kizárólag nőknek fenntartott DAO a ZebPay jóvoltából. A kriptotőzsde a szervezet létrehozásával igyekezett hangot adni a helyi kriptoközösség igencsak kis részét kitevő nőknek.

A ZebPay óta már számos női DAO-ról is beszámolhatunk. A ’H.E.R. DAO’ például idén márciusban 25 tagjának finanszírozta az utazását egy fejlesztői konferenciára, amivel a női reprezentációt növelték a közösség erejének köszönhetően. A ’Unicorn DAO’ múlt héten vont be 4,5 millió dollárt, amit teljes mértékben női és LMBTQ művészek NFT projektjeire fog fordítani. Ezzel is javul a női projektek általános alulfinanszírozottsága.

Új virtuális világ, új virtuális esélyek

A feljebb említett ’World of Women’ NFT-kollekció mögött álló csapat néhány hete együttműködést kötött a ’The Sandbox’ startupjával is. A ’The Sandbox’ az egyik legnépszerűbb metaverzum, amelybe olyan vállalatok léptek már be, mint az Adidas, a Gucci, az HSBC és a PwC.

A ’World of Women’ csapata egy virtuális akadémiát hoz létre a metaverzumban női művészek számára, amit a ’The Sandbox’ pénzzel fog segíteni. Az akadémia egy inkubátorként szolgál majd, ami tanácsokat, mentorálást és pénzügyi támogatást is ad művészeinek. Az együttműködés keretein belül a felek a befolyásos nők egy új generációjának szeretnék megalapozni a jövőjét.

Forrás: CoinDesk 1, 2, 3; Medium; ZebPay

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.