Nem mindenkit rendítenek meg a nehéz piaci körülmények

Napjainkban ritkán látott mutatvány, hogy a fintech piac szűkülése közepette egy vállalat kétszeresére tudja növelni az értékeltségét. Mégis pontosan ez történt a Thought Machine core banki szolgáltatóval, amely 160 millió dolláros Series D körét követően már 2,7 milliárd dollárt ér. A vállalat vezérigazgatója szerint a mostani befektetés jelzi a befektetők vállalatba vetett hitét. A körről röviden már írtunk a heti tőkebevonási toplista bemutatásakor, most kicsit a számok mögé nézünk.

A tőkebevonási kört a Temasek vezette, de a Morgan Stanley és az Intesa Sanpaolo is csatlakozott. A meglévő befektetők közül újrázott az ING, a JPMorgan Chase és a Lloyds is. A névsort böngészve nehéz vitatni, hogy a Thought Machine a legnagyobb nevek bizalmát élvezi, ennek fényében nem meglepő az emelkedő értékelés sem.

Egy valóban impozáns ügyfélkör

A brit fintech 2014-ben alakult, mára pedig több mint 35 globális pénzintézetnek szolgáltat felhőalapú core banki infrastruktúrát Vault névre hallgató termékével. Köztük van a már említett Intesa Sanpaolo, a Morgan Stanley és a Lloyds, de a Magyar Bankholding is a Thought Machine-re támaszkodott új rendszerének létrehozásakor. Az elmúlt időben több fintech is csatlakozott az ügyfelek sorához, így tett például a Curve, az Atom Bank és a Monese.

A cél a globális jelenlét

A vállalat platformján különböző banki szolgáltatások tűnnek fel, köztük folyószámlák, megtakarítási számlák, személyi kölcsönök, hitelkártyák és jelzáloghitelek. A folytatásban újabb megoldások érkezhetnek a felületre, valamint a nemzetközi terjeszkedés üteme is felgyorsulhat. 

Prioritást élvez majd a távol-keleti lábnyom méretének növelése. Különösen a vietnámi, thaiföldi, indonéz és fülöp-szigeteki jelenlét erősödhet. Ez is indokolja, hogy a Thought Machine alig fél évvel legutóbbi tőkebevonási köre után ismét friss források után nézett. 

A terjeszkedés azonban nem most kezdődött el. A fintech nemrég új irodát nyitott Sydney-ben, amitől az ausztrál tevékenység hatékonyabbá válását reméli a vezetőség. A rövid távú tervek között szerepel egy miami iroda nyitása is, ahonnan főleg a latin-amerikai ügyfelek kiszolgálása valósulhat meg. 

Van ok a bizakodásra, de az óvatosságra is

A vállalat sikerét jelzi az is, hogy a Lloyds 2029-ig meghosszabbította a Vault core banki rendszer használatára vonatkozó megállapodását. Paul Taylor alapító-vezérigazgató szerint ez hosszú távú befektetést jelöl, ami azt mutatja, hogy a Thought Machine maga mögött hagyta a kockázatos kezdeti időszakot. Elmondása szerint a fintech-nek továbbra is nehézséget okoz a banki kereslettel való lépéstartás. A következő cél így nem lehet más, mint a tőzsdei bevezetés, amire 2025 környékén kerülhet sor.

A fintech piac nehéz napokat él, ugyanakkor logikus, hogy ez a kilengés kevésbé ingatja meg a B2B szegmens résztvevőit. Ők inkább a bankokra számítanak ügyfélként, így viszonylag zavartalanul folytathatják termékpalettájuk és nemzetközi jelenlétük kiterjesztését. A Thought Machine mostani duplázását az is magyarázhatja, hogy a kör nagy részét már azelőtt előkészítették, hogy a helyzet nehezebbre fordult volna, így sikerült a korábbi részletek szerint lefolytatni a tőkebevonást. 

A résztvevők köre, az ambiciózus tervek mind validálják a vállalat küldetését. Ennek ellenére jó lesz vigyázni, a felelőtlenül terjeszkedő fintechek ugyanis könnyen két szék közé eshetnek a jelenlegi körülmények között.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.