Neobanki hitelezés a fenntartható mezőgazdaságért

Az ellátási láncok folytonosságának biztosítása, az élelmiszerbiztonság és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése hármas kihívás elé állítja a mezőgazdasági szektor szereplőit. Egy brit neobank technológiai platformmal és speciális, farmereknek nyújtott termékeivel segít a gazdaságok fenntartható fejlesztésében. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek állandó szakértője, Bátorfi Botond és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a mezőgazdaság, fenntarthatóság és hitelezés kapcsolatáról beszélgettek az Oxbury Bank egyedülálló példáján keresztül.

Elkezdtek betölteni egy piaci rést

Az Oxbury Bank ambiciózus célokkal érkezett meg a piacra 2021 elején. Ezek között ott van a vidéki gazdaság támogatása, a gazdák és az élelmiszertermelők segítése, az élelmezésbiztonság és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, természetbarát termelésre való áttérés elősegítése. A neobank az első a brit piacon, amely kizárólag gazdálkodóknak, kifejezetten kis- és középvállalkozásoknak hitelez.

Kiállnak a brit mezőgazdaságért

A neobank szépen halad a céljaival. Mostanra hat tőkebevonásban összesen 96 millió fontot szerzett, amivel folyamatosan bővíti a termékpalettáját. Most szükség is van ezekre a személyre szabott pénzügyi termékekre, hiszen nehéz időszakot élnek meg a brit gazdaságban kulcsszerepet játszó mezőgazdasági vállalkozások. A háború miatti bizonytalanság mellett ugyanis az aszályos nyári időjárás is nyomást gyakorol az anyagi helyzetükre.

A bank Oxbury Earth Agtech banki platformja segítségével, kapcsolatközpontú megközelítéssel segíti a farmereket. Teszik mindezt az ügyfelek igényeihez igazodó hitelekkel, faktoringgal vagy például a likviditást segítő, dedikáltan nyersanyagra vagy számlákra fordítható hitelkerettel. A náluk nyitott megtakarítási számlák betéteiből kizárólag másmezőgazdasági szereplőknek hiteleznek. Ráadásul a kamatok is igen vonzóak a jelen piaci körülmények között. A fix lekötés esetén 2,5-2,7 százalék, míg a lekötést nem igénylő számlák 1,5-1,9 százalék közötti kamatokat kínálnak. Különlegesség a pénzintézet Forest Saver megtakarítási számlája is, amelynek kamataiból kizárólag faültetési projekteket finanszíroz az Oxbury Bank.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi percek adásában arról is szó esik, hogy az aktuális geopolitikai és időjárási problémák milyen nagyobb kihívás részét képezik. A szakértők kivesézik, hogy a mezőgazdaság hogyan alkalmazkodhat a következő évtizedek megváltozó körülményeihez, ebben pedig hogyan segíthetnek a neobankok és a korszerű agrárhitelek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.