Minek versenyezni, ha felvásárolhatod a riválisod

Új akvizíció van folyamatban az európai neobróker színtéren. A holland BUX a spanyol Ninety Nine lakossági üzletágának felvásárlásával szeretné megerősíteni a piaci helyzetét Spanyolországban.

A BUX egy jutalékmentes kereskedést kínáló fintech cég. Egyike azon startupoknak, amelyek a Robinhood amerikai sikereit szeretnék az európai piacokon is replikálni. A BUX-nál részvényekbe, tőzsdén kereskedett befektetési alapokba és kriptovalutákba is fektethetnek az ügyfelek, valamint egy megtakarítási szolgáltatás is igénybe vehetnek.

Még 2021 novemberében lépett be a spanyol piacra a startup és kicsivel több mint egy év alatt egy páratlan lehetőség tárult elé. Sikerült elérnie, hogy felvásárolja az egyik helyi versenytársának, a Ninety Nine-nak a lakossági üzletágát.

A Ninety Nine az elmúlt másfél évben nagy hangsúlyt helyezett vállalati kínálatának kiépítésére. A startup most már képes kereskedési infrastruktúrát kínálni vállalatoknak, amelyek így saját lakossági kereskedési szolgáltatásokat tudnak bevezetni saját kínálatukba. A vállalati szegmensre való átállással pedig a Ninety Nine kész lett megválni lakossági üzletágától.

Hogy néz ki a jövő?

Azzal, hogy képes felvásárolni egyik versenytársát, nagyot nyerhet a BUX. A Ninety Nine meglévő ügyfeleinek érkezése mellett a jövőbeli ügyfél-akvizíció is könnyebbé válik, így, hogy kiesett egy kompetitor.

Muszáj azonban megemlíteni, hogy a jutalékmentes kereskedő alkalmazások nem a legjobb korszakukat élik. A Robinhood sok megpróbáltatás után kezd csak magához térni. A Freetrade viszont pont mostanában értékeli újra üzleti stratégiáját – és az sincs kizárva, hogy a jelenlegi tulajdonosok eladják a céget.

A BUX azonban sajátos árazási stratégiájában bízhat. A Freetrade feliratkozási csomagokból és devizaváltásból szed be pénzt. Eközben a BUX – bár jutalékmentes kereskedőnek állítja be magát – számos ügyletnél is díjakat számol fel. Ilyen ügylet az európai részvények piaci és limitáras megbízásai, vagy az amerikai részvények megvásárlásához szükséges devizaváltások.

Nemrég még egy sikeres közösségi finanszírozási fordulót is lezárt erre a bevételszerzési modellre alapozva a BUX. A Seedrs oldalán közel 16 millió eurót kért a felhasználóktól a startup, és ezt sikerült túlteljesíteni. A publikum tehát bízik a neobróker sikereiben. Érdekes lesz megfigyelni, hogy valójában mit hoz majd a jövő.

(Forrás: BUX)

(Címlapkép: BUX)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.