Miért fontos a karbonlábnyom?

A Zöld pénzügyi percek egy hetente jelentkező rádióműsor, illetve podcast. A műsor legfőbb célja, hogy hasznos ismeretekkel lássa el hallgatóságát a fenntarthatósági trendekkel és zöld pénzügyi termékekkel kapcsolatban. A fenntarthatóság egy mindannyiunkat érintő, kulcsfontosságú kérdés, azonban meglátásunk szerint a témát nem elég közérthetően és befogadhatóan taglalják a nyilvánosságban. Műsorunk ezért fontos feladatának tekinti, hogy szórakoztató és könnyed módon edukálja a hallgatókat, akiket szeretnénk kritikus gondolkodásra és pozitív hatások kifejtésére ösztökélni.

A Zöld pénzügyi percek legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapító-vezérigazgatója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Molnár Csaba Gáborral, a Greendex alapító-lapigazgatójával mutatják be a karbonlábnyom fogalmát. Karbonlábnyomnak nevezzük az egy személy vagy vállalat által egy évben kibocsátott üvegházhatású gázok összegét. A megnevezés trükkös, mivel a karbonlábnyom kifejezés inkább utalna a szén-dioxid kibocsátásokra, de valójában minden GHG-t (üvegházhatású gázt) bele kell számolni.

A definíción túl az adásban szó esik arról, hogy miért is fontos a karbonlábnyom és miért fontos tágabban az ökológiai lábnyomot is figyelni, azaz, hogy milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége a társadalomnak a jelenlegi technológiai fejlettség mellett. Szerencsére a társadalom számottevő része már figyelembe veszi mindennapi döntéseinek környezetre gyakorolt hatását. Együttesen képesek is lehetünk megfogható változást előidézni, de fontos azt is kiemelni, hogy a legnagyobb javulást vállalati szinten lehetne elérni felelősségtudatos gyártási folyamatokkal.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.