Már az egészségügyi adatokat is gyűjti a Google, persze titokban

[ad_1]2019. 11. 13.Gabriella Erdei

A Google médiaóriás titokban amerikaiak millióinak egészségügyi adataihoz jutott hozzá az Egyesült Államok 21 tagállamában – jelentette a The Wall Street Journal. A laboratóriumi eredményeket, orvosi diagnózisokat és kórházi ápolási dokumentumokat az Egyesült Államok második legnagyobb egészségügyi szolgáltatójával, a missouri székhelyű Ascension-hálózattal együttműködve titokban szerezték meg. 

Az adatok teljes kórtörténethez vezetnek, a betegek nevével és születési idejével együtt – fotó: Getty

A részvénytársaság azt állítja, hogy az adatokat egy olyan új szoftver készítésére kívánja felhasználni, amely személyre szabott egészségügyi kezelési lehetőségeket javasol majd a felhasználóknak. A The Wall Street Journal értesülései szerint azonban sem az orvosokat, sem a betegeket nem értesítették adataik felhasználásáról. A lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás azt mondta: “eddig legalább 150 Google-alkalmazott fért hozzá tíz- és tízmilliók adataihoz”.

A lap által megkeresett adatvédelmi szakértők szerint a Google akciója törvényesnek látszik, hiszen egy 1996-ban hozott törvény értelmében a kórházak megoszthatják üzleti partnereikkel a náluk kezelt betegek adatait. A Google szóvivője leszögezte: a vállalat a szövetségi törvényeknek megfelelően járt el és “robusztus védelmet biztosít” a betegek adatainak. A The Wall Street Journal mindazonáltal megjegyezte: az Ascension alkalmazottai megkérdőjelezték az adatgyűjtések módját és az adatok megosztását.

A szervezet az elmúlt időszakban többször kapott erőteljes bírálatokat az adatvédelem elhanyagolása, vagy egyenesen megsértése miatt. Szeptemberben a versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró Szövetségi Kereskedelmi Bizottság 150 millió dolláros büntetésre ítélte, mivel a cég egyik leányvállalata, a YouTube megsértett egy gyermekek magánéletét és adatait védelmező törvényt.

TC / MTI[ad_2]

Source link

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.