Már a láthatáron az első digitális személyazonosító tárcák

Várhatóan még idén novemberben elfogadja az Európai Parlament az új eIDAS rendeletet – írja legfrissebb hírlevelében a RowanHill Digital. A tanácsadó cég szerint az első tárcák leghamarabb 2023 utolsó negyedévében vagy 2024 év elején jelenhetnek majd meg.

A digitális személyazonosító tárca (DSZT) elsődleges célja a felhasználó azonosítása, de lehetővé kell tennie utazási dokumentumok, autóvezetésre jogosító igazolványok, oltási könyvek és egyéb iratok tárolását is – olvasható a RowanHill Digital hírlevelében. Szerintük van hová fejlődni, ugyanis egy francia cég felmérésére hivatkozva azt írják, hogy a közszolgáltatások mindössze 14 százaléka van felkészítve egy határon átívelő azonosítási folyamatra.

A tanácsadó vállalat írt néhány példát is, hogy mire lehet alkalmas a digitális személyazonosító tárca:

  • hivatali ügyintézés (a lakcímváltozás bejelentésétől a születési anyakönyvi kiváltásáig); 
  • pénzügyi ügyintézés (például adóbevallás vagy hitelesített fizetések);
  • utazási szolgáltatások;
  • végzettségek igazolása több tagországban;
  • receptek kiváltása, egészségügyi adatok tárolása;
  • vezetési jogosultság igazolása szintén több tagországban. 

A lényeg, hogy ezek mind-mind határokon átívelő történetek. A cél, hogy ne csak itthon tudjad azonosítani a mobiloddal, hanem a többi EU-s tagállamban is. A RowanHill is hozzáteszi, hogy ezt nem lesz kötelező használni, viszont elfogadni már az lesz: ha valaki plasztik személyi helyett ezt használná egy adott szituációban, ott működnie kell a mobilos verziónak is.

Hogyan jutottunk el idáig?

2014-ben jelent meg az eIDAS nevű szabályozás, amely az EU-s piacokon használatos digitális aláírásokat, tranzakciókat és a biztonságos üzletkötés egyéb kívánalmait szabályozta. Fő célja az volt, hogy a normarendszernek megfelelő szolgáltatások képesek legyenek együttműködni egymással és hogy transzparens legyen a résztvevők számára. Az eIDAS teszi lehetővé, hogy egyszerűen lehessen határokon átívelően számlát nyitni, adót fizetni, e-kereskedelmet folytatni, illetve a pénzügyi szolgáltatások igénybevételének egy jelentős részét is. A szabályozást azonban frissíteni kellett, ennek a nyílt konzultációs időszaka 2020 októberéig tartott – írja a RowanHill Digital.

A tanácsadó cég összeállítása szerint a tárcák kibocsátását a tagállamokra bízzák majd. Így több verzió is szóba jöhet: a kibocsátó maga lehet a tagállam, egy általa kijelölt szervezet, vagy elfogadhatja több szervezet tárcáját is valamilyen engedélyeztetési eljárás keretében. Várhatóan még idén novemberben elfogadja az Európai Parlament az új eIDAS rendeletet. Ezt utána tagállami szinten is adaptálni kell, így az első tárcák leghamarabb 2023 utolsó negyedévében vagy 2024 év elején jelenhetnek meg.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.