Hazai fintech megoldások a KKV szegmensben

A Digitális Jólét Program zártkörű szakmai műhelye, a Fintech Szalon legutóbbi alkalma március 29-én került megrendezésre. Az eseményre a hatodik kerületi Benczúr házban került sor. Egy kiemelt fontossággal bíró témakört öleltek fel a szervezők: a kis- és középvállalati (KKV) szegmens számára releváns fintech megoldások kerültek terítékre.

A KKV szegmens szerves részét képezi számos ország gazdaságának, Magyarországon is kulcsfontosságú szerepet tölt be. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a több mint 800 ezer hazai KKV 2 milliónál is több embert foglalkoztatott. Mindemellett, a vállalkozási szféra nettó árbevételének 41,2 százalékát, valamint hozzáadott értékének 46,7 százalékát is a KKV szegmens adta.

A Fintech Szalon eseményén a hazai fintech szektor két nagy neve is képviseltette magát. Először is a Berényi Benjamin, a Péntech ügyvezető igazgatója és társalapítója mutatta be digitális finanszírozási vállalatát. Őt követte Bodnár Viktor, a BENKER vezérigazgatója és társalapítója, aki Európa első blockchain alapú pénzintézetét prezentálta. Az előadások különböző módon közelítették meg a KKV szegmens támogatásának kérdését. Míg a Péntech a finanszírozás problémájára kínál megoldást, a BENKER az ügyfélmegtartásban és az ügyfélszerzésben tervez segíteni KKV ügyfeleinek.

Péntech

A Péntech egy digitális finanszírozási platform, amely elsősorban a hazai KKV szegmenst szolgálja ki. Finanszírozási tevékenységével a vállalat egy nagyon fontos területen támogatja a szegmenst. A KKV-k általános alulfinanszírozottságát ugyanis rengeteg empirikus tanulmány igazolja a nemzetközi tudományos színtéren.

Az előadás inkumbens banki szempontból is megközelítette a KKV-k kiszolgálásának kérdését. Az ügyfélszegmens a lakossági ügyfeleknél komplexebbek, míg a vállalati ügyfelekhez mérten kevesebb bevételt generál. A bankszektor így gyakran elhanyagolja a területet és jelentős bevételektől esik el.

Ebben a felállásban találta meg a helyét a Péntech. A vállalat egy teljesen digitális faktoring megoldással indult. Lényegében megvásárolják KKV ügyfeleik kiállított vevőszámláit – ezáltal az ügyfél azonnal pénzhez juthat, míg a Péntech vállalja, hogy a vevőszámla lejártakor kerül csak kifizetésre. A szolgáltatás likviditási, pénzügyi tervezi és kockázatkezelési előnyökkel is jár a KKV ügyfelek számára.

A vállalat induló terméke után a prezentáció rátért a jelenlegi termékpalettára. Számos együttműködési megállapodást kiépítve a Péntech már bővített finanszírozási kínálattal rendelkezik. Az MKB Bankkal közösen Széchenyi hiteleket, a PEAC Finance-szel lízing termékeket, a Sigma Követeléskezelő Zrt-vel pedig követeléskezelési szolgáltatásokat is kínálnak.

Üzleti modelljük közvetlen értékesítésből és white label megoldásokból épül fel. Magyarországon és Lengyelországon közvetlenül a Péntech értékesíti termékeit. A távolabbi piacokon azonban banki partnereken keresztül teszik elérhetővé bizonyos megoldásaikat.

Berényi Benjamin néhány érdekes ténnyel zárta előadását. A Péntech már 900 regisztrált ügyféllel rendelkezik és 40 millió eurónyi hitelkérelmet bíráltak el. Két számlázóval biztosítanak integrációt, de további megállapodások is várhatóak. Emellett lengyelországi piacra lépésük után további lehetőségeiket is folyamatosan mérlegelik. Vállalatuk egyébként múlt hét csütörtökön kapta meg a Magyar Innovációs Nagydíjat a startup innovációs kategóriában.

BENKER

A magyar hátterű BENKER egy blockchain alapokon működő pénzintézet. Idén januárban kapta meg elektronikus pénzkibocsátói engedélyét a Litván Nemzeti Banktól. Ennek birtokában az idei évben várhatóan élesben is elindulnak a vállalat pénzügyi szolgáltatásai.

Bodnár Viktor a BENKER elindításának háttérével kezdte az előadást. Az engedélyezési előkészületek 12 hónapig tartottak, míg maga az engedélyezési eljárás további 14 hónapot vett igénybe mire januárban jóvá lett hagyva a BENKER kérelme.

Csapatuk missziója, hogy az inkumbens bankok által vállalt jogi, felügyeleti és intézményi garanciát a technológiai garanciával is kiegészítsék. A blockchainre építkezve kontrollt, szabadságot, önrendelkezést és a szolgáltatóval való egyenlőséget, azaz teljes partneri viszont ígérnek jövőbeli ügyfeleiknek.

Bemutatásra került a várható termékpaletta is. A BENKER egyedi megoldásai közül a blockchainen futó pénzügyi rendszert, egy páratlan mértékben az ügyfél által kontrollált számlát, az aranykereskedést, a feliratkozások kezelést, valamint a GOLDBACK formájában egy befektetési aranyalapú real time visszatérítési programot vonultatott fel az előadás.

Joggal merülhetett fel a kérdés a résztvevőkben, hogy van-e kizárólagos KKV relevanciája a BENKER szolgáltatásainak. Erre az aranyalapú hűségprogram adott választ. A termék lehetővé teszi KKV ügyfeleknek, hogy saját vásárlóikat arannyal jutalmazzák. Ez a jutalom a vásárlási összegek egy bizonyos százalékának megfelelő arany, ami vásárlással egyidőbenkerül a felhasználó számlájára.

A szolgáltatás egy kölcsönösen előnyös kapcsolat a BENKER és a KKV szegmens között. Egyrészt a BENKER képes elérni a KKV-k saját klientúráját a terméken keresztül. Így akár hatékonyabban is képes új ügyfeleket akvirálni. A másik oldalon a KKV-k egy várhatóan kedvező díjszabású jutalom programot kaphatnak. Külső kutatások és a BENKER saját konklúziói is igazolják, hogy egy megfelelően kialakított program jelentős ügyfélmegtartó erővel bír. A visszatérő ügyfelek pedig gyakran értékesebbek, mint az újonnan megszerzett, de lemorzsolódó vásárlók.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.