Fintech rövidhírek – csődtől sikerekig

A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András az elmúlt időszak legérdekesebb fintech híreiről beszélgetnek. A neobankok kifejezetten sok beszédtémát szolgáltattak mostanában, de a nyílt bankolás és a metaverzum világából is érkeztek izgalmas hírek.

Az elmúlt hetek egyik csalódást keltő híre, hogy csődbe ment a Fast, egy egy kattintásos fizetésekre szakosodott e-kereskedelmi fintech. A vállalatban a Stripe is jelentős részesedéssel is rendelkezett. Az ígéretes indulás ellenére a Fast rendkívül alacsony bevételeket könyvelt el 2021-ben, így nem is sikerült befektetőt találni egy életmentő tőkebevonáshoz. 

Jóval több optimizmusra ad okot a Zopa Bank menetelése. A vállalat 2020 óta rendelkezik banki engedéllyel, mostanra pedig nyereséges működést folytat. Mindez a neobanki mezőnyben kiemelkedő teljesítmény, amit váratlan gyorsasággal ért el a vállalat. 

Ambiciózus vállalást tett a Current, Amerika egyik meghatározó neobankja. A vállalat a hetekben jelentette be, hogy decentralizált pénzügyi (DeFi) megoldások kínálatába kezd és biztonságos környezetben teszi elérhetővé ügyfeleinek az ezekkel járó előnyöket. Érdekes lesz látni, hogy a Current kifejezetten fiatal ügyfélköre mennyire lesz nyitott az újszerű megoldásokra és a vállalat által preferált hibrid modellre. 

A beszélgetés során szóba került még egy izgalmas open banking újítás a Mastercardtól, valamint a metaverzum világra gyakorolt hatásáról. A teljes adás a lenti linken, Spotify-on visszahallgatható.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.