Félrevezethette saját befektetőit a becsődölt kriptós cég

A pénzügyi szabályozási hivatal szerint „hamis és félrevezető állításokat” tett pénzügyi helyzetéről a kriptokölcsönző cég.

A vermonti pénzügyi szabályozási hivatal bírósági beadványa szerint a júliusban csődeljárást kezdeményező kriptovaluta-hitelező Celsius Network „hamis és félrevezető állításokat” tett „pénzügyi helyzetéről és az értékpapír-törvényeknek való megfeleléséről” – derült ki a Finextra cikkéből.

Eltitkolta veszteségeit a Celsius

A felügyelet szerint a Celsius a tavalyi év első felében elhallgatta a befektetők elől a „hatalmas veszteségeit” – tette mindezt annak ellenére, hogy a törvények előírják a pénzügyi kimutatások közzétételét. A vermonti hivatal bejelentése idézi a cég vezérigazgatójának, Alex Mashinsky-nek a blogjait és tweetjeit is, köztük azt a kijelentését is, hogy „minden pénzeszköz biztonságban van”. Ezzel szemben a bíróság előtt lévő beadvány szerint „a vállalat fizetésképtelen volt, és a betétesek pénzeszközei nem voltak biztonságban”.


A beadványból kiderül az is, hogy a cégnél tartottak egy hitelezői értekezletet, ahol

a Celsius elismerte, hogy soha nem ért el annyi bevételt, hogy a befektetőknek fizetett hozamokat fedezni tudta volna.

Szintén szerepel a dokumentumban, hogy „bizonyos időszakokban a meglévő befektetőknek fizetett hozamokat valószínűleg az új befektetők eszközeiből fizették”. A szabályozási hivatal szerint a Celsius manipulálhatta a CEL token árát, hogy „mesterségesen felduzzassza a mérlegében lévő állományát”.

Az erős vádak mellett a vermonti felügyelet közölte azt is, hogy a szabályozó hatóságok „különösen aggódnak” a lakossági befektetők által elszenvedett veszteségek miatt.

Mint arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a Celsius több mint 100 ezer hitelezővel rendelkezett, amikor arról volt kénytelen döntést hozni, hogy a várható tömeges pénzfelvételek miatt leállítsa a kiutalásokat. A Celsius az egyik legnagyobb kriptovaluta-hitelező volt, több mint 20 milliárd dollárnyi vagyont halmozott fel azzal, hogy képes volt akár 18 százalékos kamatot is kínálni a befektetőknek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.