Ezek a trendek meghatározhatják az évet

Minden évnek megvannak a saját trendjei, és az idei sem lesz különb. A Fintech Sparks tavalyi évet összefoglaló kiadásában mi már letettük a voksunkat néhány potenciálisan felkapott terület mellett. Nézzük, hogy mások mit várnak a piacon.

Korábban is aktív területek erősödhetnek fel

A Five Degrees öt trendet emelt ki, amelyek eddig is fontos részét képezték a fintech szektornak.

A nem pénzügyi vállalatok többféle pénzügyi terméket is beépíthetnek már kínálatukba: banki, hitelezési, fizetési, biztosítási és befektetési megoldásokat is. Mivel a lehetőségek adottak, a beágyazott pénzügyek piaca éves szinten akár 40 százalékkal is növekedhet.

Az alternatív hitelezés előtt is erős év állhat. A hagyományos pénzügyi szereplőkön kívül többféle szolgáltató is jelen van a színtéren – a legismertebbek egyértelműen a BNPL-vállalatok. Az alternatív hitelezési piactól 20 százalékos növekedést várnak idén.

A Software-as-a-Service megoldások folytathatják a piaci hódításukat. Az online, telepítés nélkül elérhető szoftverek a fintech szektorban is óriási népszerűségnek örvendenek. Újonnan a minimális vagy semennyi kódolást igénylő megoldásokban is nagy potenciált látnak a szolgálatók. A piac 18 százalékkal is növekedhet idén.

A mesterséges intelligencia újra forró téma lett az OpenAI alá tartozó ChatGPT legújabb iterációjának megjelenésével. A bankszektorban is számos ponton teret nyerhet, például a chatbot interakcióknál, a személyre szabott megoldásoknál, valamint a csalásmegelőzésnél. Egyes becslések szerint 2030-ig akár 22 százalékkal is csökkentheti a bankok működési költségeit.

Végül a szabályozási technológiának, azaz a regtech-nek is fontos szerep juthat idén. Várhatóan egyre szigorúbb szabályozás alá kerülhetnek a fintech cégek, ezért fontos lesz a szabályozási megfelelés kiépítése. A piac 2026-ig akár a háromszorosára is nőhet.

Megszólalnak a fintech szakértők

Az ismert szakértők sem rejtették véka alá véleményüket – a Sifted össze is gyűjtött pár érdekes gondolatot. Ruth Foxe Blader, az Anthemis partnere szerint az idei év az insurtech-ről fog szólni, ugyanis a biztosítói szektor rezisztens lehet a gazdasági visszaeséssel szemben.

Olga Shikhantsova, a SpeedInvest partnere a pénzügyi igazgatók segítésében látja a lehetőséget. Szerinte a készpénzkezelő és előrejelző megoldások iránt jelentős mértékben nőni fog az érdeklődés. Nick Sando, az Octopus Ventures igazgatója idén nagy fordulatot vár a klímavédelmi kezdeményezések terén. Mint állítja, az érvényben lévő szabályozás nyomást fog gyakorolni a piacra és egyre több zöld megoldást üdvözölhetünk.

Yusuf Özdalga, a QED Investors partnere úgy látja, hogy fokozódhat a felvásárlási és összeolvadási aktivitás a szektorban. Fintech cégek és nagybankok egyaránt akvirálhatnak fintech startupokat. Főleg az inkumbens bankoknak vannak olyan készpénztartalékaik, amelyeket hiba lenne nem felhasználni idén.

A kriptovaluták és a decentralizált pénzügyek vélhetően idén is keresni fogják a helyüket a piacon. Olga Shikhantsova mellett Magda Posluszny, a Lakestar főmunkatársa is szabályozást vár, amely nagyobb nyugalommal és fokozott termékfejlesztéssel járhat a szektorban.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.