Enyhülő adóterhekkel és kedvező hitelkonstrukciókkal a magyar gazdaságért

[ad_1]2020. 04. 24.Tilla Fehér

Halasztódik a beszámoló közzététele és az éves adók bevallása és – befizetése

Szeptember 30 lesz a számviteli törvény szerinti beszámoló közzétételi határideje (a közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók, pl. tőzsdei cégek kivételével), valamint a társasági adó bevallási és – fizetési kötelezettség határideje. Az adóelőlegfizetési kötelezettség a meghosszabbított bevallási- és fizetési határidőig terjedő időszakban sem szűnik meg, az április 22. előtti időszakra megállapított adóelőleg teljesítését kell folytatni, az április 21-én kihirdetett kormányrendelet szerint.

Ugyanez a meghosszabbított határidő alkalmazandó a kisvállalati adóra, az energiaellátók jövedelemadójára, a helyi iparűzési adóra, valamint az innovációs járulékra is.

Nem szüntethető meg a veszélyhelyzet ideje alatt esedékes adókötelezettség megsértése miatt a vállalkozások megbízható adózói minősítése – fotó: takarekbank.hu
Csökkenő adóterhek

Emelkedik a kedvezőbb adó- és járulékteher mellett SZÉP kártyán keresztül nyújtható juttatások összege (az eddig hatályos 450 e Ft-ról 800 e Ft-ra) és a járvány visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések miatt legkritikusabbnak vélt időszakban (április 22 és június 30 között) szociális hozzájárulási adó sem terheli ezeket a juttatásokat.

Július 1-jétől pedig 17,5%-ról 15,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó, valamint az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértéke is.

A kisvállalkozásokat segíti, hogy 12%-ról 11%-ra csökken a KIVA mértéke. Főállású KATA-s vállalkozók esetén pedig emelkedik a társadalombiztosítási ellátások számításához figyelembe vehető alap.

A magyar turizmus megsegítését célozza, hogy 2020. december 31-ig nem kell idegenforgalmi adót fizetni, illetve beszedni.

Segítség a fizetés nélküli szabadságon lévőknek

Akiknek most fizetés nélküli szabadságot kellett kivenniük, azok továbbra is jogosultak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-től a munkáltatónak kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot (havi 7710 Ft), de a munkáltató is haladékot kap a fizetési kötelezettség teljesítésére, a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig.

Enyhítések az adóigazgatásban

Nem szüntethető meg a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül esedékes adókötelezettség megsértése miatt a vállalkozások megbízható adózói minősítése, és ebben az időszakban esedékes adókötelezettségek megsértését a kockázatos adózói minősítés során is figyelmen kívül hagyja az Adóhatóság.

A veszélyhelyzet időtartama alatt egy alkalommal a vállalkozások is élhetnek az adómérséklés intézményével, legfeljebb 5 millió forint összegben,

és hasonló összeghatárig egy alkalommal kérhetnek 12 havi pótlékmentes részletfizetést vagy 6 havi pótlékmentes halasztást is. Az adómérséklés után fennmaradó összegre nem kérelmezhető a részletfizetés vagy halasztás.

Haladékot kapnak a vállalkozások a pénztárgépek, valamint az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automaták  felülvizsgálatára.

Az MFB gazdaságélénkítő programja keretében összesen 1310 milliárd forinthoz juthatnak a vállalkozások – fotó: theladders.com
Az MNB és az MFB által meghirdetett hitelprogramok

Április 20-án startolt az MNB-nél az NHP Hajrá, amelynek keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások összesen 1500 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak a korábbiaknál még kedvezőbb feltételekkel.

Április 30-tól pedig már az MFB újonnan meghirdetett gazdaságélénkítő programjának egyes elemei is elérhetőek.

A program keretében összesen 1310 milliárd forinthoz juthatnak a vállalkozások,

három hitel-, kettő garancia- és négy tőkeprogramon keresztül. További részletek az MFB weboldalán.

 [ad_2]
https://www.trustchain.com/hu/2020/04/24/enyhulo-adoterhekkel-es-kedvezo-hitelkonstrukciokkal-a-magyar-gazdasagert/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.