A buy-now-pay-later modell az egyik legfelkapottabb fintech terület a koronavírus kitörése óta, ami nem véletlen, hiszen a költések egyértelműen áttolódtak az online térbe, a vásárlók pénzügyi biztonsága viszont jelentősen csökkent, így előszeretettel élnek a kedvezményes részletfizetés lehetőségével.

Az ‘Európa legértékesebb fintech cége’ címet több, mint egy éven át viselő Klarna (a megtisztelő pozíciót éppen a napokban hódította vissza az online fizetések feldolgozására szakosodott Checkout) felhasználói bázisa 35%-os növekedett tavaly március óta, ami jól mutatja a szektort érintő élénk érdeklődést. Közel két éve számoltunk be róla, hogy a cseh Twisto BNPL startup 14 millió euró tőkét vont be, a befektetők között pedig olyan neves támogatók is megjelentek, mint az ING Bank. Most újabb 16 millió euró friss tőkéhez jutott az immár 1,6 millió ügyféllel rendelkező, Cseh és Lengyel piacon is aktív startup, hogy megkezdje a Román terjeszkedést.

A Twisto jelenleg 5%-os piaci részesedéssel rendelkezik saját piacain, véleményük szerint ezt a következő 5 évben 15%-ra növelhetik. A Klarna méretű észak európai, és angol játékosoktól nem igazán tartanak, hiszen számukra kicsi, széttagolt és nehezen értelmezhető piac a kelet-közé európai országokat tömörítő régió. Michal Šmída a Twisto vezetője elmondta, a régiós szabályozás lényegesen szigorúbb, mint az angolszász országokban tapasztalható, ami szintén megvédi tevékenységüket a versenytársaktól. Ezzel némileg szembe megy a gyakorlatban észlelt szabályozási folyamat: ismereteink szerint a szlovák-cseh-lengyel hitelezéssel kapcsolatos szabályozás kifejezetten megengedő.

A Twisto előretörése örömteli hír, jól bizonyítja, hogy van helye régiós cégeknek is az európai piacon, ezek mellett pedig érdekes területfoglalási harcot jelez elő a klasszikus e-commerce és BNPL cégek között, és akár a magyar Barion is komoly kihívót azonosíthat a személyében.

Forrás: Sifted

Suppan Márton