A Grab Financial a napokban jelentette be, hogy több, mint 300 millió dollár tőkét vont be a közelmúltban lezárult Series A finanszírozási körében, melyet egy dél-koreai befektetési cég vezetett. A körben részt vett még a K3 Ventures, a GGV Capital, az Arbor Ventures, valamint a Flourish Ventures.

A Financial Times szerint ezzel a dél-ázsiai ride-hailing és kézbesítő óriás pénzügyi üzletágának értéke nagyjából 3 milliárd dollárra nőtt. A Grab Financial tavaly februárban jelentett be egy 856 millió dolláros finanszírozási kört, melyet fizetési és pénzügyi szolgáltatásainak kiterjesztésére használt a cég. Bár abban az időben sokan a Grab és a Gojek, a cég egyik legnagyobb piaci riválisának összeolvadására számítottak, a tárgyalások azonban megakadtak, a Gojek pedig mára az indonéz e-commerce platform Tokopediával tárgyal a közös jövőről. Ha megszületik az megállapodás, a két céget tömörítő új vállalat 18 milliárd dolláros vállalatértékkel rendelkezne, így veszélyes rivális lehetne a Grab számára. 

A Grab Financial a megszerzett finanszírozásról szóló sajtóközleményében bejelentette továbbá, hogy a cég 2020-as bevételei 40%-os növekedést mutattak az előző évhez képest. Az erős eredmény nagyban köszönhető az ügyfelek új szolgáltatásokhoz történő gyors adaptációjának. Példának okáért a cég új, kisebb összegű befektetéseket lehetővé tévő platformja, az AutoInvest is kiemelt népszerűséget élvez bevezetése óta.

A Grab Financial 2020 augusztusa óta számos, kkv-k és lakossági ügyfelek számára elérhető pénzügyi terméket vezetett be. Ez különösen fontos lépés volt a cég részéről, ugyanis a COVID-19 járvány óta a délkelet-ázsiai fogyasztók és kkv-k jelentősen több digitális pénzügyi szolgáltatást vesznek igénybe, mint korábban, legyen szó banki applikációkról, online fizetésekről, vagy épp biztosítási termékekről. A legújabb előrejelzések szerint a régiós pénzügyi szolgáltatások piaca 2025-re 60 milliárd dolláros bevétellel rendelkezhet. 

Fontos hír még a cég háza tájáról, hogy 2020 decemberében a Grab-Singtel konzorcium banki licenszet kapott a szingapúri monetáris hatóságtól (Monetary Authority of Singapore), így a jövőben újabb pénzügyi termékek bevezetésére érdemes számítani a cégtől.

Forrás: TechCrunch

Bátorfi Botond