Az elmúlt év végén számoltunk be arról, hogy a Pension Bee online nyugdíjszolgáltató elindította fenntarthatóságot támogató zöld nyugdíjalapját. Most pedig újabb termékkel lép piacra, mellyel az egyéni vállalkozók nyugdíj előtakarékosságát kívánja támogatni.

A termékkel az új felhasználók percek alatt nyithatnak maguknak nyugdíj-előtakarékossági számlát, mely rugalmas járulék tervet is biztosít, tehát az egyéni vállalkozók bevételeikkel arányosan tudják módosítani a nyugdíjjárulék összegét.

Az új termék egyéni vállalkozókon túl olyan cégvezetők számára is elérhető lesz, akik még nem rendelkeznek munkahelyi vagy magánnyugdíjpénztári megtakarítással. A felhasználók 9 befektetési lehetőség közül választhatnak majd, köztük a már említett fenntarthatóságot támogató nyugdíjalapot. A nyugdíjalap további egyedi tényezője a díjazási szerkezete. A számlánál csak éves díjat vonnak, mely a választott fizetési tervtől függően a számlán kezelt összeg 0,50-0,95%-a lesz. Emellett arra próbálják ösztönözni felhasználóikat, hogy minél magasabb megtakarítási összeget érjenek el; méghozzá úgy, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek a megtakarításai meghaladják az 100.000 fontot, 50% kedvezményt kapnak az éves díjból.

A termék megjelenését az egyéni vállalkozók számának növekedése és a fogyasztói megtakarítások csökkenése indukálta. Az Institute for Fiscal Studies tanulmánya szerint az egyéni vállalkozások száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt, míg a magánnyugdíj megtakarítások aránya 1998 és 2016 között 32%-kal csökkent Nagy Britanniában. Emellett egy Nest által készített tanulmányából az derült ki, hogy csupán az egyéni vállalkozók 24% rendelkezik nyugdíj-előtakarékossággal. 

Forrás: Finovate

Szabó Rebeka