A BIS 1930-as megalapítása óta arra törekszik, hogy az éppen aktuális pénzügyi és gazdasági trendeket a lehető legjobban a 63 jegybank által alkotott tagság javára formálja. Az elmúlt évek banki digitalizációs hulláma hívta életre a BIS Innovation hub nevű egységet, amely a legmodernebb pénzügyi technológiai vonalak hasznosítására hivatott, elsődleges célja, hogy ezek az újdonságok konkrét termékké alakuljanak, és a jegykbankokon keresztül elérjék a hétköznapi embereket.

A svájci, hongkongi és szingapúri központokkal operáló innovációs egység az alábbi hat kulcsfontosságú területet határozta meg az idei évre: suptech (pénzügyi szabályozók által alkalmazott mesterséges intelligencia és gépi tanulás) és regtech (a modern technológia által támogatott jogi és szabályozási megoldások), újgenerációs infrastruktúra a pénzügyi szektorban, digitális jegybankpénz, openbanking, cybersecurity és zöld bankolás.

Ezek közül is legnagyobb fókusz helyeződik a fenntarthatósági elvekre építő modern termékekre, ilyen például a blockchain elszámolási rendszerben kibocsátott zöld államkötvények piaca. Ezek mellett a digitális jegybankpénzekkel végzett kísérletek is kiemelt szerepet játszanak, erről Kína, és az EU esetében is beszámoltunk a közelmúltban.

Forrás: Finextra és bis.org

Suppan Márton