A Barclaycard adatai alapján Angliában az érintésmentes fizetés dominálta a bolti (high street) tranzakciókat a tavalyi évben. Tíz tranzakcióból átlagosan kilencet kiviteleztek ezzel a fizetési móddal, aminek penetrációja különösen a 65 év felettiek körében volt kiemelkedő. A kártyatulajdonosok átlagosan 141 érintésmentes tranzakciót hajtottak végre összesen 1640 font értékben. 

A járvány miatt ugyan rengeteg tranzakció került át a digitális térbe, az érintésmentes fizetések volumene így is 7%-os növekedést produkált 2020-ban. A jelenséget nagy mértékben magyarázza a 2020 áprilisi döntés az érintésmentes tranzakciókra vonatkozó limit 30 fontról 45 fontra történő felemeléséről. A limit felemelésével az átlagos érintésmentes tranzakció mérete nagyjából 30%-kal, 9,60 fontról 12,38 fontra növekedett. Raheel Ahmed, a Barclaycard fogyasztói termékekért felelős vezetője azt mondta: „Büszkék vagyunk, hogy mi is részt vehetünk a koronavírus terjedésének megfékezésében és örömmel látjuk, hogy a britek egyre nagyobb arányban végeznek érintésmentes fizetést a bolti vásárlásaik során. Úgy gondoljuk, hogy az érintésmentes fizetés a legbiztonságosabb, leggyorsabb, legfelelősségteljesebb módszer a bolti vásárlások során és minden fogyasztót arra ösztönzünk, hogy amikor csak teheti, éljen az előnyeivel.”

2020 legsikeresebb napja az érintésmentes fizetések szempontjából december 19-e, a karácsony előtti utolsó szombat volt, egyben az a nap, amikor Boris Johnson miniszterelnök bejelentette az újabb kijárási tilalommal járó rendelkezéseket. Aznap az érintésmentes tranzakciók átlagos mérete 71,9%-kal haladta meg az éves átlagot. Éves szinten a kijárási tilalom és a bezárásra kényszerült egyéb üzletek miatt az élelmiszerboltok tapasztalták a legnagyobb növekedést az érintésmentes fizetést választó vásárlók számát illetően, a fizetések volumene pedig 29,4%-kal növekedett tavaly a 2019-es évhez képest. A barkácsboltok esetében ez az arány elképesztően magas, 69,4% volt, ami elsősorban a kijárási tilalom miatt a barkácsolás iránti érdeklődés jelentős emelkedésének eredménye. A benzinkutak esetében az érintésmentes fizetések átlagos összegének növekedése 24,7%-os volt. Az említett eredmények kiemelt fontosságát az adja, hogy 2020 márciusában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt mondta, a bankjegyeken akár napokig túlélhet a koronavírus, ami felgyorsíthatja annak terjedését. Ennek fényében végképp üdvözlendő az érintésmentes fizetések jelentős népszerűsödése.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond