Bevezetés a zöld pénzügyekbe

A most debütáló Zöld Pénzügyi percek egy hetente jelentkező rádióműsor, illetve podcast. Műsorunk legfőbb célja, hogy hasznos ismeretekkel lássa el a hallgatóságot a fenntarthatósági trendekkel és zöld pénzügyi termékekkel kapcsolatban. A fenntarthatóság egy mindannyiunkat érintő, kulcsfontosságú kérdés, azonban meglátásunk szerint a témát nem elég közérthetően és befogadhatóan taglalják manapság a nyilvánosságban. Műsorunk ezért fontos feladatának tekinti, hogy szórakoztató és könnyed módon edukálja a hallgatókat, akiket szeretnénk kritikus gondolkodásra és pozitív hatások kifejtésére ösztökélni. 

A Zöld Pénzügyi percek mai, legelső adásában Suppan Márton, a Peak alapító-vezérigazgatója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető Bátorfi Botonddal, a Peak üzleti elemzőjével beszélgetnek a zöld pénzügyek alapjairól. A klímaváltozás egyre fenyegetőbb veszélye miatt mind a lakosokra, mind a vállalatokra nagy nyomás helyeződik és akárhogy próbálunk pozitív változást elérni, a pénz minden esetben releváns, ezért zöld pénzügyek alatt éppúgy érthetjük a bankok és egyéb pénzintézetek által bevezetett pénzügyi termékeket, mint a lakosság által alkalmazott környezettudatos költekezést. 

A bankokra az is nyomást helyez, hogy a lakosság cselekvést vár tőlük, egy felmérés szerint az EU lakosságának 93%-a súlyos problémának látja a klímaváltozást, 29%-uk pedig környezeti kérdéseket jelölt meg a legégetőbb problémaként is. A bankok ennek megfelelően lassan, de elkezdtek saját klímastratégiákat alkotni, melyek hitelességét sokan azért megkérdőjelezik. Fontos kérdés az is, hogy a klímaváltozás elleni harcba, hogyan vonhatók be hatékonyan az idősebb korosztályok, az adás résztvevői erre a kérdésre is igyekeztek kielégítő választ adni.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.