Gondban a Fintechek a Wirecard botrány miatt?

Az FCA (Financial Conduct Authority), az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága felszólította a Wirecard-ot, hogy szüntesse meg az összes szabályozott tevékenységet, miután az anyavállalat fizetésképtelenségi kérelmet nyújtott be Németországban.

A Wirecard Card Solutions Limited az FCA-től kapott engedélyt a pénzügyi szolgáltatás biztosítására, illetve az elektronikus pénz kibocsátásra. Mivel a cég mérlegében 1,9 milliárd eurós hiányt találtak, ezért FCA korlátozásokat vezetett be a Wirecard UK számára és felszólította a pénzeszközeinek befagyasztására.

Ez a lépés nagy fejfájást okoz az Egyesült Királyság fintech cégeinek, amelyek működése sok esetben Wirecard szolgáltatásától függ. Ezek között szerepel a Revolut, a Pockit, a Soldo, az Anna Money és a Curve.

A Curve például arra figyelmeztette az ügyfeleit, hogy valószínűleg “ideiglenes zavart” tapasztalnak szolgáltatásukban, és azt tanácsolják, hogy alkalmazzanak egy másik fizetési módot. Néhány órán belül a cég közleményt tett közzé a weboldalán, amelyben kimondta: “Az összes Curve tranzakciót és pénzátutalási szolgáltatást azonnal felfüggesztették.”

A Revolut a Finextrának is nyilatkozatot adott: “Már a 2019. év vége óta folyamatban volt a Wirecardról történő fokozatos függetlenedés. Amikor meghallottuk a Wirecard botrányt, a fennmaradó ügyfeleket alternatív szolgáltatókra migráltuk át világszerte, hogy elkerüljük a szolgáltatás esetleges megszakadását.”

Forrás: Finextra

Kaliszky Péter

botrányfintechwirecard