A JP Morgan CEO-ja szerint a fintechek “még sokáig velünk lesznek”

Jamie Dimon még a múlt héten jelentette ki a részvényesek számára írt éves levelében, hogy a fintech cégek jelentős piaci részesedést fognak szerezni a bankoktól a közeljövőben, szerinte ugyanis a bankokat érintő szabályozások és az azokból fakadó korlátok nehéz helyzetbe hozzák őket a fintechek és a Big Tech cégek elleni versenyben. Dimon hozzátette, „teljesen egyértelmű”, hogy számos banki termék, úgy, mint a fizetések, letétek, és kölcsönök a banki rendszerből elkezdtek kivándorolni a neobankok és a nem banki szereplők felé.

Dimon elismerte, hogy az új riválisok közül többen „fantasztikus munkát” végeztek az ügyfelek számára problémás kérdések feloldásában és a könnyen és kényelmesen használható digitális felületek megalkotásában. Ugyanakkor szerinte ezek a szereplők jelentősen profitáltak az egyenlőtlen szabályozásokból. „Fontos észben tartani, hogy a kockázatok mértéke nem változott, azok csupán egy lazábban szabályozott környezetbe migrálódtak,” jelenti ki Dimon. „És új kockázatok merülnek fel. Ugyan még nem egyértelmű, hogy a nem banki szereplők számának növekedése és az árnyékbankrendszer élénkülése elérte e a rendszerszintű kockázatot, a trend erősödni látszik és gondos megfigyelést igényel.”

A befektetési bank CEO-ja szerint a bankoknak jelentős befektetéseket kell végrehajtaniuk a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás területén, valamint fel kell gyorsítaniuk a felhő alapú bankra való átállás ütemét. A pénzintézeteknek emellett gyorsabbnak és kockázatvállalóbbnak kell lenniük az új piacok célba vételében: „Van, hogy az új piacok kicsinek és az ügyfélbázisunk számára kevésbé relevánsnak tűnnek, egészen addig amíg hirtelen azok lesznek. Mi kicsit agresszívabbak akarunk lenni ebben a kérdésben.”

Dimon nem számít azonnali változásokra a szabályozó környezetet illetően, elfogadja, hogy a bankoknak muszáj lesz stratégiájukat úgy alakítani, hogy azzal a leginkább versenyképesek tudjanak lenni. „Magabiztos vagyok, hogy a JP Morgan képes növekedni és kellő hozamot produkálni a részvényesei számára, a verseny intenzív lesz, nekünk pedig gyorsabbnak és kreatívabbnak kell lennünk. Az akvizíciók részei a jövőbeli terveinknek, a fintech pedig egy olyan terület, ahol a pénzünk egy részét hatékonyan el tudnánk költeni.”

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

fintechJPMorgan