2021 első negyedévének tíz legjelentősebb tőkebevonása – 1. rész

Azt már tavaly is egyértelműen megállapíthattuk, hogy a globális járványhelyzet nem akadálya a rekordmértékű finanszírozási körök végbemenetelének a fintech cégek számára. Az idei évben eddig ez a trend csak tovább erősödött, így bőven van miről beszélni három hónap után is. Ebben a kétrészes beszámolóban azt a tíz legjelentősebb tőkebevonást fogjuk bemutatni, amelyek nem csak rövid távon bizonyulhatnak kulcsfontosságúnak az adott vállalat számára.  

10. Blend – 300 millió dollár

Január közepén jelentette be 300 millió dolláros Series G finanszírozási körének lezárultát a Blend. A vállalat digitális hitelezési platformot működtet, amely jelentősen leegyszerűsíti a lakossági hitelek, valamint a jelzáloghitelek igénylési folyamatát. A Blend számos nagy bankkal áll szoros együttműködésben.

9. Blockchain.com – 300 millió dollár

Nagyon friss hírről beszélünk, hiszen március végén jelentette be a bitcoin őrületből jócskán profitáló kriptovaluta pénztárca szolgáltató, a Blockchain.com hogy 300 millió dollár tőkét vont be egy Series C finanszírozási kör keretein belül. A vállalat értéke ezzel elérte az 5 milliárd dollárt.

8. SoFi – 370 millió dollár

Az online kölcsönöket és vagyonkezelési szolgáltatásokat kínáló amerikai vállalat még január elején jelentette be legújabb tőkeinjekcióját, sok információt azonban nem kaptunk a bejelentéssel egyidőben. Az azonban már akkor köztudott volt, hogy a vállalat a tőzsdére készül, amely célt egy speciális rendeltetésű akvizíciós céggel (SPAC) való összeolvadás útján tervez megvalósítani. Az IPO még az idei évben végbe fog menni.

7. Starling Bank – 378 millió dollár

A brit fintech egyelőre sikeresen vészelte át a neobankokat érintő veszélyeket, így ellentétben a kevésbé biztató helyzetben lévő riválisokkal (Monzo, Atom Bank), minden eddiginél magasabb értékelés mellett hajtották végre legújabb tőkebevonásukat. A Starling értéke ezzel 1,1 milliárd fontra növekedett, vagyis a bank unikornis státuszba lépett. Azt is bejelentették, hogy a frissen bevont forrásokat jórészt az európai terjeszkedés megkezdésére fordítják.

6. Nubank – 400 millió dollár

A brazil digitális bank 400 millió dolláros Series G finanszírozási körét még januárban jelentették be, az egyébként is örömteli hír jelentőségét pedig tetézte a tény, hogy a vállalat értéke elérte a 25 milliárd dollárt. A Nubank azóta is fokozott tempóban éri el a mérföldköveket, márciusban például megtudtuk, hogy átlépték a 35 milliós ügyfélszámot Brazíliában.

Forrás: CrunchBase

Bátorfi Botond

2021fintechtőkebevonástoplista