2020 legjobban tőkésített fülöp-szigeteki fintech 1. rész

Októberben írtunk a fülöp-szigeteki fintech világ felpezsdüléséről: jelenleg összesen 197 beazonosított szereplő tevékenykedik a piacon, összetételük is homogén: megtalálhatók többek között neobankok, átutalással foglalkozó startupok és hitelező cégek is. Most az idei év top tőkebevonásait vesszük számba.

Coin.ph – 82 millió dollár

A Coins.ph egy blockchain alapú platformot fejlesztett, amit elsősorban mobilapp fejlesztő cégeknek kínál, akik a szolgáltatás beépítésével digitális banki funkciókat tehetnek elérhetővé az appokban, ilyen például a csekkbefizetés, a különböző csatornákon történő online fizetések, belső egyenlegek vezetése és az átutalási megoldások.

Korábban 2016-ban és 2017-ben vontak be tőkét, összesen 10 millió dollár értékben, ehhez jött hozzá az idei évben további 72 millió.

First Cycle – 28,5 millió dollár

A First Circle a kis- és középvállalati szektor számára nyújt rövidlejáratú finanszírozást. Elsősorban fedezetmentes forgótőke hiteleik és kereskedelemfinanszírozási megoldásaik ismertek.

Eddig két tőkebevonási kört bonyolítottak le 2,5 és 26 millió dollár értékben.

Tonik – 27 millió dollár

A Tonik egyelőre még nem lépett piacra, ígéretük szerint ezt 2021 első negyedévében teszik meg. Ha minden a terv szerint halad, akkor a Fülöp-szigetek elsőszámú neobankja válhat belőlük. Üzenetük egyszerű: az embereknek elege van a klasszikus bankolásból, erre még piackutatást is végeztek: állításuk szerint 3-ból 2 fülöp-szigetekei lakos online nyitná bankszámláját, ha lenne rá lehetősége. A tervek szerint számlatermékeket, kártyákat és hiteleket is nyújtanak majd.

Eddig egy 21 milliós és egy 6 milliós tőkebevonási kört bonyolítottak le.

Suppan Márton

2020fintechtőkebevonás