A Santander a felhő mellett teszi le a voksát

Saját igényeihez szabott szoftverrel digitalizálja core banki rendszerét a Banco Santander. A spanyol bank néhány napja jelentette be, hogy IT infrastruktúrájának 80 százalékát a felhőbe költözteti át, hogy igénybe vehesse a technológia kínált előnyöket.

A Santander sokak elismerését elnyerte drasztikus lépésével. Saját bevallása szerint a bank elsők között döntött úgy a globális jelenléttel bíró pénzintézetek közül, hogy a felhő egyértelmű preferálása mellett teszi le a voksát. A folyamat során a házon belül lefejlesztett Gravity szoftverre és 16 500 szoftverfejlesztőjére és -mérnökére támaszkodik majd a bank.

A várakozások szerint a felhőbe történő migráció gyorsabb és egyszerűbb adatelérést, könnyebb és rövidebb fejlesztéseket, valamint színvonalasabb termékeket tesz majd lehetővé. Az új funkciók bevezetése néhány óra alatt megvalósítható lesz, illetve a frissítésekre is gyakrabban sor kerülhet a jövőben. Mindezt úgy, hogy a core banki rendszer fenntartásának költségei is csökkennek, ezzel párhuzamosan pedig a bank energiaigénye is mérséklődik majd. 

A felhőbe való átköltözés a valós idejű elemzést is hatékonyabbá teheti, így a termékfejlesztés kifinomultabbá válhat, a bank pedig pontosabban reagálhat az ügyfelek igényeire a korábbinál szofisztikáltabb megoldásokkal. A nap végén pontosan ez a feladat, hogy a felhő által kínált rugalmasság és könnyed skálázhatóság az ügyfelek javára váljon, akkor is, ha ők egyébként nem tudják, hogy mi teszi lehetővé a színvonalasabb megoldások elérését. 

„A Gravity segítségével a Santander újgenerációs digitális vállalatként folytathatja működését, olyan agilitás és kompetenciák birtokában, amelyek lehetővé teszik a lehető legjobb felhasználói élmény kínálatát ügyfeleinknek. Ezzel együtt továbbra is stabil adat- és eszközbiztonságot nyújtunk majd ügyfeleinknek, ahogy azt eddig is megszokhatták,” – nyilatkozta Dirk Marzluf, a Santander működési és technológiai igazgatója. 

Marzluf hozzátette, a mostani lépés közelebb viszi a bankot azon céljához, hogy a világ legjobb nyílt pénzügyi platformjává váljon. A Santander évek óta elkötelezett a digitális innováció támogatása mellett, legyen szó új termékek bevezetéséről, fintech cégekkel való együttműködésekről, vagy épp a bank technológiai hátterének modernizálásáról. Ezúttal az utóbbi fronton sikerült erősíteni, a felhő előtérbe helyezése pedig hosszú távú előnyökkel kecsegtet a vállalat számára.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.