Ide törtek be az NFT megoldások eddig

Jelenleg éppen Európa legnagyobb NFT, kriptovaluta és metaverzum konferenciáján, a belgrádi TMRW Conference-en veszünk részt. A rendezvény a világ minden részéről hozott szakértőket, akik a legkülönbözőbb területeken tevékenykednek, legyen szó mély technológiáról, nemzetközi tanácsadásról vagy akár divatról.

Az egyik előadás, melyen részt vettünk az NFT megoldások jelenlegi helyzetét vesézte ki. Az előadó Megan Nilsson volt, akit az interneten a legtöbben ’Crypto Megan’ néven ismernek. Szakmai hátterét tekintve csúcskategóriás kriptovaluta és NFT portfolió tanácsadó, aki nagyvállalatokkal, magánbefektetőkkel és celebekkel egyaránt dolgozik.

Az elődás a Web3 fogalmával kezdődött. A Web3 röviden a blockchain technológia adta decentralizáltság kiterjesztése a teljes internetre és társadalmi interakcióra. Az NFT megoldások, a DAO közösségek, valamint a kriptovaluták mind ennek az új decentralizált világnak az első igazán sikeres kezdeményezései, melyek még csak a kezdetet jelentik az innovációs úton.

Az NFT, azaz nem helyettesíthető token megoldások sokaknak a digitális művészet, pontosabban drága digitális képek kapcsán lehetnek ismerősek. Azonban a blockchain alapú tokenek komoly lehetőségeket rejtenek. Okosszerződéseken keresztül számos automatizmus beépíthető egy-egy tokenbe, mint például egy jogdíj minden eladás után. A Web3 világban ezek a tokenek testesítik meg minden virtuális eszköz tulajdonjogát. Nem csoda, hogy szükség volt az NFT-lázra a metaverzum kezdeményezések fellángolása előtt.

Míg az olyan kérdésekre, mint „Hogy fog kinézni a blockchain színtér tíz év múlva?” senki sem tud választ adni, az NFT világban már kirajzolódott számos use case. A fizikai világban megkezdődött az ingatlanpiac tokenizálása, az eseménybelépők blockchain alapú digitalizációja, a könyvek és műtárgyak jogdíjainak automatizálása, az egyetemi képzések hitelesítése, valamint az ellátási láncok NFT alapú követése.

A virtuális térben egyedi virtuális tárgyakat cserélnek a videójátékosok, exkluzív tulajdonjogot lehet szerezni felhasználónévre és eszközökre a metaverzumban, fejleszteni lehet a dokumentációs folyamatokat megmásíthatatlan és másolhatatlan tokenekkel, exkluzív letölthető anyagokat lehet megosztani, továbbá a közösségi médiát is lehet decentralizálni, eltörölve a cenzúrát. A legutóbbi kezdeményezések már egy ingoványos talajt jelentenek, ugyanis teret adnak illegális tartalmak megosztásának is.

Összességében az NFT megoldások már többet jelentenek, mint műtárgyak tulajdonjogát jelző virtuális tokenek. Bár a kezdeti népszerűségüket adó művészet továbbra is fontos szerepet tölt be a közösségben, egyre többen kutatnak akár reálgazdasági felhasználások, akár még csak a virtuális térben éppen megfogalmazódó lehetőségek után. Ezekkel a kezdeményezésekkel kapcsolatban jogosak lehetnek az aggályok, de nem érdemes teljesen ignorálni őket. Ki tudja, lehet a Web3 mégiscsak jelentős szerepet tölt be majd a jövőnkben.

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.