A neobankok kora jöhet Indiában

Két neobank is tőkét vont be a héten Indiában, ez pedig megerősíteni látszik, hogy a világ második legnépesebb országának lakossága egyre nyitottabb a fintechek és a neobankok szolgáltatásaira. Nemrég írtuk meg, hogy India piacvezető neobankja, a Jupiter 86 millió dollárt vont be egy finanszírozási körben, amivel a vállalat értéke 711 millió dollárra emelkedett. A mostani tőkeemelések ennél kisebbek ugyan, de egyértelműen megerősítik az ökoszisztéma fejlődését.

A Kaleidofin 10 millió dollárt vont be Series B körében. Az új tőkével a vállalat mostanra összesen 18 millió dollárt vont be működése során, ez pedig már bőven elegendő lehet egy jelentősebb termékfejlesztési hullám megkezdéséhez. A körben meglévő és új befektetők egyaránt részt vettek, a jelek szerint sokan szeretnének profitálni a neobankok növekedéséből az országban.

A Kaleidofin főként a bankolatlan indiai lakosságot szolgálja ki számláival, melyekhez fizetési szolgáltatások, célhoz kötött megtakarítások, személyi kölcsönök tartoznak. A kölcsönök elbírálásánál a vállalat gépi tanulást alkalmaz a döntéshozatali folyamatok során. A vállalat szerint több, mint egymillió aktívan tranzaktáló ügyféllel rendelkezik fiatal kora ellenére. Puneet Gupta társalapító szerint a fontos célok között szerepel a hitelezési üzletág méretének növelése, melyet innovatív termékek és mikrokölcsönök bevezetésével valósítanának meg. A termékek kialakítása során a bankolatlan ügyfelek igényei jelentik majd a kiindulási pontot, a Kaleidofin ugyanis őket szeretné a lehető leghatékonyabb módon kiszolgálni. A cél érdekében a neobank további összegeket fektet majd technológiájának fejlesztésébe, valamint kockázatkezelési és adattudományi kompetenciáinak bővítésébe. 

Ezzel szinte egyidőben jutott 3 millió dollárhoz legújabb tőkebevonási körében a muvin, India egyik első fiatalokra fókuszáló neobankja. A muvin segítségével a szülők nyithatnak egy bankszámlát gyermekeiknek, a fiatalok pedig egy digitális pénztárca és egy érintésmentes fizetésekre használható bankkártya segítségével vehetik kezükbe pénzügyeiket. A muvin korábban már bevont 1 millió dollárt 2021 áprilisában, a mostani összegből pedig új fázisba terelné növekedését.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.