Neobanki sikersztori Indiából

India egyik legnépszerűbb neobankja, a Jupiter bejelentette 86 millió dolláros tőkebevonását, ezzel a vállalat értéke 711 millió dollárra emelkedett. Utóbbi összeg több, mint kétszerese az augusztusi tőkeemeléskor elért 300 millió dollárnak. A körben részt vett a Tiger Global, amely a világ egyik legaktívabb kockázati-tőkevállalata a fintech szektorban, de Japán legnagyobb bankja, az MUFG Bank is befektetett a vállalatba, nekik ez volt az első befektetésük a szektorban. 

A Jupiter egyébként idén nyáron jelent meg a piacon, ekkor egy béta verzió vált elérhetővé egyes klienseknek. Alig fél év alatt a vállalat bebetonozta pozícióját, mint India piacvezető, 100%-ban digitális bankja. Az alapító Jitendra Gupta szerint ügyfélbázisuk mérete mostanra a félmilliót karcolja, 65%-uk pedig havi szinten aktívan tranzaktál a platformon. A vállalatvezető hozzátette, hogy a Jupiter minden hónapban megduplázta tranzakciós volumenét, így decemberben várhatóan 60 millió dollár fölé kerül ez a mutató.

Az indiai piacon számos fintech igyekszik javítani a banki szolgáltatások színvonalát, kifejezetten szép számmal jelentek meg a piac egyes szegmenseit targetáló niche szereplők. Ennek megfelelően van tinédzsereket, egyetemistákat, fiatal pályakezdőket, hitelbesorolással nem rendelkező lakosokat célzó startup is a piacon, akik hitelkártyával és mikro kölcsönökkel látják el a hagyományos pénzintézetek által magára hagyott lakosokat. Gupta szerint azonban még ezen megoldások többsége is hiányolja azt a hozzáadott komponenst, ami a szimpla ügyfélelégedettséget valódi felhasználói élménnyé emeli, a Jupiter célja pedig ennek a komponensnek a hozzáadása a megszokott recepthez. A szolgáltatás középpontjában egy digitális bankszámla és az ahhoz tartozó debitkártya van, de a termékpaletta célhoz kötött megtakarításokat, PFM funkciókat és jutalmakat szintén tartalmaz.

A jelek szerint a Jupiter megközelítése egyelőre működik, a neobank naponta 5 ezer új ügyfelet szerez, működésük pedig havi szinten kevesebb, mint 1 millió dollárt igényel. Az alapító szerint a vállalat mostanra 145 millió dollárnyi készpénzzel rendelkezik, hiszen egyelőre az augusztusban bevont 50 millió dollárt sem költötték el, sőt még a 2019-es Series A fordulójukban bevont összeg fele is érintetlenül áll a cég bankszámláján. Gupta szerint a Jupiter, amely mostanra nagyjából 300 munkavállalóval rendelkezik termékfejlesztésre fordítja majd a tekintélyes összeget. A tervek szerint áprilisig bevezetik új hitelterméküket, valamikor 2022 folyamán pedig vagyonkezelési megoldások is megjelennek a termékpalettán. “Bőségesen áll rendelkezésünkre tőke. Magabiztosak vagyunk, hogy a jövő év végére elérjük a 2 milliós ügyfélszámot.”

Forrás: TechCrunch

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.