A Colnago is csatlakozik az NFT őrülethez

A nagynevű olasz kerékpárgyártó aukcióra bocsátja kerékpárjairól készült render képeket. A digitális műalkotások az Opensea.io NFT piacterén kerülnek értékesítésre.

A C64 vázra épített kerékpárról készült 3 dimenziós mozgó grafikát Május 11-én bocsátják licitre ahol a kikiáltási ár 5515 euró lesz. A Colnago szerint ezt az árat az indokolja, hogy ebből a képből csak egyetlen egy fog létezni a világon. Bár itt valószínűleg arra gondolnak, hogy egy időben egyetlen tulajdonosa lehet, melyet NFT szerződésbe foglalnak, a képet ugyanis gond nélkül lehet sokszorosítani. Tadaj Pogacar szlovén kerékpárversenyző tavaly egyébként egy Colnago C64-es kerékpárral nyerte a Tour de France-t, így 20 évesen ő lett a világ legfiatalabb Tour győztese.

De mi is az az NFT (non-fungible token)?

Ahogyan korábban részletesen bemutattuk, az NFT a non-fungible token rövidítése, magyarul nem behelyettesíthető érme. Ahogy egy bankjegy behelyettesíthető egy azonos címletű másikkal, úgy az NFT nem helyettesíthető, korlátozott számban létezik, illetve névre szól. A technikai háttér nem a bitcoin, hanem egy rivális kriptovaluta, a nyílt forráskódú és úgynevezett okosszerződés-funkcióval bíró Ethereum. A lényege, hogy a blokklánc technikát digitális állományok eredetiség igazolásként és tulajdoni lapként használják.Röviden: egy blockchainen alapuló szerződés egy adott termék tulajdonjogáról. Ez a termék lehet egy kép, egy videó, egy zeneszám vagy bármely digitális formában lévő adat.

Seres Krisztián

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.