A brit fintech szektor befektetései negyedével nőttek 2022 első felében

A befektetések globális visszaesése ellenére az Egyesült Királyság fintech szektora továbbra is népszerű, a befektetések összértéke 24 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az Innovate Finance jelentése szerint a brit fintechek 7,6 milliárd font értékű befektetést gyűjtöttek be eddig, ami ugyan csak a második az USA 20,8 milliárd fontja után, de több, mint Európa más országainak fintech befektetései együttvéve.

A beáramló tőke ellenére a 2022-es év első hat hónapjának növekedése egyelőre eltörpül a brit fintech szektor tavalyi 217 százalékos éves növekedéséhez képest, amikor is a befektetések szintje a koronavírus-járvány előtti csúcsra emelkedett. 

A fintech szektor globális befektetéseinek összege 2022 első félévében 49,1 milliárd fontnál stagnált. Az Innovate Finance szerint a „geopolitikai helyzet” fogja vissza a befektetések volumenét és értékét.

Kár lenne azonban túlzottan borúlátónak lenni, a Beauhurst adatai ugyanis azt mutatják, hogy 2022 első negyedévében a brit fintech vállalatokhoz áramló befektetések tízéves csúcsot értek el 2,5 milliárd fonttal.

Érdekes módon a tranzakciók száma ebben az időszakban nagyjából 149-re csökkent, szemben a 2021 első negyedévi 170-es rekorddal. Ez azt jelenti, hogy bár kevesebb üzletkötésre kerül sor, a befektetések átlagosan nagyobb összegűek voltak.

A figyelemreméltó ügyletek közé tartozik a Checkout.com fizetési szolgáltató által januárban, egy Series D forduló keretében véghez vitt 730 millió fontos tőkebevonása, valamint a hitel-automatizációval foglalkozó Lendable által márciusban bevont 210 millió font.

Fantasztikus látni, hogy a brit fintechek továbbra is kiemelkedő befektetéseket vonzanak… Nagyon fontos, hogy fenntartsuk a mostani kedvező helyzetet” – mondta Janine Hirt, az Innovate Finance vezérigazgatója.

„Továbbra is együtt kell működnünk és biztosítanunk, hogy az Egyesült Királyság maradjon a világ legjobb hely a fintech vállalkozások indításához, felépítéséhez” – tette hozzá.

Forrás: AltFi

B. T.

Borító: Philip Veater / Unsplash

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.