2024 elején robban a Bitcoin bomba?

A jövő év elejére halasztotta a SEC (az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete) a Bitcoin Spot ETF-ek jóváhagyásának, vagy elutasításának időpontját. Mivel a szervezetnek maximum 240 napos határidő áll rendelkezésre a döntés meghozatalához, az igénylést benyújtó cégek akár 2024 márciusáig is várhatnak a döntés meghozatalára.

Bitcoin ETF

Egy elfogadott Egyesült Államokbeli bitcoin ETF-re hosszú-hosszú évek óta vár a teljes kripto közösség, hiszen jópár halasztásnak és elutasításnak lehettek már szemtanúi az elmúlt időszakban. Jelentős fejlemény az ügyben, hogy a kérelmezők sorát június óta már a BlackRock is erősíti, ami a világ legnagyobb alapkezelője, valamint teljes történelme során a SEC mindössze egyetlen egy ETF kérelmét utasította csak el. Ez szám szerint azt jelenti, hogy a Blackrock által a mai napig összesen benyújtott 575 ETF kérelemből eddig 574 elfogadásra került. A helyzet azonban mégsem egyértelmű, hiszen az érem másik oldala, hogy a SEC még soha nem hagyott jóvá spot BTC ETF kérelmet. 2013-ban a Winklevoss ikrek nyújtották be az első „COIN” bitcoin ETF kérelmet, de az is és az azóta eltelt 10 évbe benyújtott összes többi kérelem elutasításra került.

Nem csoda ha valakinek erről a klasszikus kérdés ugrik be: “Mi történik, ha egy megállíthatatlan erő találkozik egy mozdíthatatlan tárggyal?”

Ilyen felvezetés után érthető, hogy a teljes kripto világ tűkön ülve várja a döntést, hiszen a legtöbb vélemény szerint az elfogadott kérelem lehet az, ami berobbantja a sokak által várt következő bikaciklust a kriptodevizák piacán. Ráadásul nem a Blackrock az egyetlen kérlemező. A vezető vagyonkezelő mellett még olyan további óriások is állnak a sorban mint a Fidelity, a Bitwise, az Invesco, a Wisdom Tree, a VanEck a Valkyrie, a Galaxy Digital és az ARK Invest. Hatalmas vagyontömeg várakozik tehát, hogy szabályozott körülmények között beléphessen a kriptodevizák piacára.

Bitcoin halving

A helyzetet viszont még ennél is érdekesebbé teszi, hogy a másik nagy bikapiaci indikátornak gondolt, bitcoin halving esemény (ami a blokkok létrehozásáért járó bányászdíjak felére csökkenését jelenti) szintén jövő tavaszra várható https://buybitcoinworldwide.com/halving/. Ha pedig ez a két esemény együtt nem hozza meg a kereslet és így az ár robbanásszerű növekedését, akkor sokak szerint semmi. Legalábbis a támogatók között biztosan hatalmas csalódás lenne ha az elfogadott spot ETF és a halving után a BTC árfolyama továbbra is csak stagnála, esetleg lefelé csordogálna.

A kérelmeket nem egyszerre adták be, az első benyújtás az ARK Invest nevéhez kötődik, esetükben a döntésre nyitva álló 240 napos határidő 2024 januárjában jár le, míg az összes többi cég kérelmének jóváhagyása vagy elutasítása akár 2024 márciusáig is eltarthat.

Érdemes tehát figyelünk erre a dátumra és vérmérséklet, valamit meggyőződés szerint beállni a long, vagy a short oldalra, mert ha valami, akkor az szinte biztos hogy a SEC döntése jelentős volatilitást okozhat majd.

(Forrás: cointelegraph.com bitcoinist.com www.bitcoinbazis.hu/  buybitcoinworldwide.com/halving/ https://kriptovalutak.com/ )