150 ezer dollárt fizetett egy NFT-ért a Visa

Az amerikai Visa az Anchorage Digital közvetítésével 150 ezer dollárt fizetett egy digitális kép blokkláncon vezetett jogaiért. Pontosabban a 3840-es számú CryptoPunk NFT-t vásárolták meg, amivel egyből NFT vásárlási hullámot indítottak. Bejelentésük után már az első órában 20 millió dollárnyi forgalom keletkezett 90 NFT tranzakcióiból.

Az NFT-k, magyarul nem helyettesíthető zsetonok, blokklánc technológián futó zsetonok, amiket legfőképp egyedi eszközök azonosítására vagy azok tulajdonjogának hordozására használnak. Részletesebben áprilisi cikkünkben olvashatnak róluk. Az NFT-ken belül a CryptoPunk egy olyan projekt, aminek keretében egy algoritmus 10 ezer emberszerű karaktert alkotott, 24×24-es digitális képek formájában.

A Visa ezekből a karakterekből vásárolta meg az egyik jogait. A lépés nem meglepő, hiszen a Visa egy aktív pénzügyi szereplő a kriptovaluták világában. Az utóbbi hónapokban a Visán keresztül bocsátott ki több vállalkozás is kriptovaluta kártyákat, amiken a felhasználók kriptovaluta egyenlegüket költhetik hétköznapi tranzakciók során. Ezen felül a kriptovaluták világában egyre népszerűbbek az NFT-k, augusztusban eddig 1 milliárd dolláros forgalmat generáltak az NFT tranzakciók, részben ennek a potenciális volumennek a megszerzése is motiválhatta a Visát a piackutatásban.

Cuy Sheffield, a Visa kripto ágának vezetője azt nyilatkozta, hogy a lépéssel jobban meg szeretnék érteni az NFT-k egyre növekvő piacát. A CryptoPunk vásárlásával közvetlen tapasztalatot akarnak szerezni egy NFT megvásárlásának infrastrukturális követelményeiről, vagyis a vásárlás, tárolás és eladás menetéről. Szerinte a jövőben főleg a kiskereskedelem, a közösségi média és a szórakoztatóipar világában lesz fontos szerepe az NFT-knek, addigra pedig úgy tűnik a Visa szeretne komoly NFT szereplővé válni.

Forrás: Coindesk, Finextra

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.