100 millió dollárba került a mulasztás

Egy hosszú vizsgálat zárult le New Yorkban: a Coinbase-nek 100 millió dollárjába kerül, hogy korábban nem követte megfelelően a helyi pénzügyi szabályozást. Az összeg felét büntetésként fizeti be, a felét pedig fejlesztésekre fordítja a vállalat.

A Coinbase egy kriptotőzsde: kriptovaluta-kereskedési szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Tevékenységéből adódóan a pénzmosás elleni védekezésre vonatkozó szabályozásnak is meg kell felelnie – ez viszont nem sikerült. A vállalat a regisztrációs folyamatok során nem ellenőrizte megfelelően az új ügyfelek személyazonosságát. Ezáltal teret engedhetett illegális tevékenységek – például drogkereskedelem – finanszírozásának.

A problémákat 2020-ban tárták fel a felelős szervek, akik 2018-ig visszamenően találtak szabálysértéseket. Eleinte a Coinbase felbérelt egy független tanácsadót a hiányosságok orvoslására, azonban ez sem hozta meg a várt eredményt. 2021-ben hivatalosan is vizsgálatot indítottak a vállalat ellen.

A kriptotőzsde életében nem ez az egyetlen ilyen eset. Korábban már kriptovaluta-kínálata, valamint egyik bevezetni kívánt szolgáltatása miatt is elkezdték vizsgálni.

Összesen 100 ezer tranzakcióról derült ki, hogy potenciálisan illegális tevékenységhez köthető, a kriptotőzsde mégsem vizsgálta meg ezeket. Egyszer például tudtán kívül segített egy kiberbűnözőnek ellopni 150 millió dollárt, miután Coinbase-számlával vitt véghez egy csalási módszert.

A vállalat ellen indított vizsgálat csak a napokban zárult le. A 100 millió dolláros megállapodás két elemből áll:

  • 50 millió dollárt büntetésként kell befizetni;
  • 50 millió dollárt pedig a szabályozási megfelelést támogató folyamatokra és azok fejlesztésére kell elkölteni.

„A Coinbase továbbra is elkötelezett amellett, hogy vezető és példamutató szerepet töltsön be a kriptotérben, és ez azt jelenti, hogy a szabályozókkal is együttműködünk a megfelelőséget és más területeket illetően.”

– Paul Grewal, jogi igazgató, Coinbase

(Forrás: The New York Times)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.