A bankrendszerek kialakulása több évszázados fejlődés eredménye, melyet a nagyvárosok és kereskedőközpontok területén lévő pénzváltásra való igény hívott életre.

A bank szó – az olasz banca szóból ered, ami a középkori pénzváltó padokra utal. A középkorban az olasz városokban minden pénzüzérnek nyilvános helyen volt egy asztala vagy padja (banco), amelyen pénzt vett fel és ott is fizetett.

A legismertebb kereskedő és bankár családok is Olaszországhoz köthetők: Firenzében a Medici-, Milánóban a Sforza-, Mantovában a Gonzaga-, Ferrarában az Este-család szerepe volt meghatározó a mai bankok kialakulásánál.

A Kelet és Nyugat közti kereskedelemben Velence megkerülhetetlen központtá vált, így az ottani városirányítóknak köszönhetően igen korán fejlett bankrendszer kezdett kiépülni. Elsődleges feladatuk a pénzváltás mellett az volt, hogy tartalékot képezzenek, valamint kölcsönt biztosítsanak azoknak, akik gályát szerettek volna bérelni.

Látogassatok el a Fintech Világa – Facebook oldalunkra és kommentben írjátok meg, szerintetek hol található a képen szereplő bank. A helyesen válaszolókat promóciós kóddal jutalmazzuk, amivel ingyenesen rendelhetnek Peak Cashcardot.