Dánia aláírta a nyilatkozatot, miszerint csatlakozik ahhoz a 24 európai uniós tagállamhoz, amelyek támogatják a páneurópai blockchain szabványokat és megoldásokat.

Az Európai Blockchain Partnerséget április 10-én alakították ki az Európai Bizottság digitális napja részeként azzal a céllal, hogy erősítsék a tagországok közötti együttműködést a blockchain technológia fejlesztése érdekében. A partnerség tehát az együttműködés eszköze lesz, mely tapasztalatcserén és szakértelmen alapul műszaki és szabályozási területeken. Az együttműködés segíti a felkészülést az egész EU-ra kiterjedő blockchain alkalmazások elindítására a digitális piacon.

Brian Mikkelsen, a dán ipari-, gazdasági- és pénzügyminiszter a nyilatkozat aláírását követően kijelentette, hogy “Dánia lesz az első ország a világon, aki blockchain technológiát használ a hajózásban a hajók regisztrálására. Szállítókonténerének nyomon követésére már használható a technológia egy skandináv startup, – a Blockshipping – jóvoltából, és Abu Dhabi Ports is saját hajózási-szállítmányozási blockchain platformot fejlesztett, de a hajók regisztrálására úgy tűnik ez az első megoldás.

A Blockchain átnyúlik a határokon. A közös európai együttműködés kulcsfontosságú a jövőbeli egységes szabványok és megoldások biztosításához. A dán kormány vizsgálja blockchain használatának lehetőségeit az üzleti szektorban is. Ahogy mi is írtuk, június 4-én az Abu Dhabi Ports leányvállalata bejelentette, hogy a hajózási és logisztikai iparág hatékonyságának javítása érdekében blockchain platformot fejlesztett. Május elején a FedEx vezérigazgatója blockchaint a globális ellátási láncok “következő határaként” említette.

Mariya Gabriel, a Digitális Gazdaságért és Társadalomért Felelős Biztos szerint a blockchain “nagyszerű lehetőséget jelent Európa és a tagállamok számára, hogy újragondolják információs rendszereiket, új üzleti lehetőségek teremtését, elnyerjék a felhasználók bizalmát a személyes adatok védelmével kapcsolatban, és új, a vezetés, a polgárok, a közszolgáltatások és a vállalatok számára is előnyös területekre lépjenek”. Az Európai Bizottság kiemelten foglalkozik a felhasználók bizalmával, lehetővé teszi az online információk megosztását, a tranzakciók rögzítését ellenőrizhető és biztonságos módon. A technológiát már “tesztelik” különböző szolgáltatási ágakban, leginkább pénzügyi, valamint az egyre növekvő számú digitális szolgáltatásokban, – mint például a szabályozás, az energia és a logisztika.

Az Európai Bizottság februárban elindította az EU Blockchain Observatory and Forum-ját, és több mint 80 millió eurót fektetett be a technikai és társadalmi területek blockchain-t támogató projektekbe.

A partnerségi nyilatkozatot aláíró országok listája: Ausztria, Belgium, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Egyesült Királyság és Dánia.

Forrás: Cointelegraph

Szilágyi Viktória