Zöld pénzügyek a spanyol piacon

Tavaly októberben rántották le a leplet az alapítók a Spanish-Hungarian Fintech Bridge névre hallgató programról, amelynek célja a magyar és a spanyol fintech szektorok közötti együttműködések elősegítése és a viszony szorosabbra fűzése. Akkor három kulcsterület került megnevezésre, ahol különösen nagy hangsúlyt fektetnek majd a kollaborációs lehetőségek megragadására. Ezek a zöld pénzügyek, a családi bankolás és a KKV megoldások. Most egy három részes cikksorozatban mutatjuk be a hárok szegmens legizgalmasabb szereplőit a spanyol piacról. Lássuk a kiemelkedő zöld fintecheket.

A spanyol piacon egy zöld neobankot találunk, ez a Mitto. A vállalat székhelye Barcelonában található, innen zajlik a 2020 óta tartó működés. A Mitto szolgáltatása  egy  bankkártya és az ahhoz tartozó mobilapp köré épül. A fintech igyekszik felelősségteljes költekezésre és a bolgyó védelmére sarkallni klienseit, ezért megbecsüli az ügyfelek tranzakciói után kialakuló karbonemissziókat, valamint kedvezményeket kínál nekik az igazoltan ökotudatos kereskedőknél. 

A Mitto fontosnak tartja a fiatalok fenntartható szokásokra nevelését is, ezért a 14 év feletti gyerekeknek egy junior számlát kínál, illetve felelősségteljes pénzkezeléssel és környezetvédelemmel kapcsolatos tartalmakkal látja el őket. 

A Clarity AI egy fenntartható technológiai platform,  amely segíti a befektetőket befektetési portfóliójuk környezetre és társadalomra gyakorolt hatásának optimalizálásában. A fintech székhelye egyébként nem Spanyolországban van, hanem az USA-ban, de Londonban és Madridban is rendelkezik irodával. A spanyol piac egyébként is kiemelten fontos a vállalat számára, bevételeinek nagy részét is a dél-európai országban gyűjti be. 

A Clarity AI aggregált ESG kockázati és hatás pontszámokkal mutatja meg az ügyfeleknek befektetéseik hatását, de információt nyújt a befektetések klímára, valamint az egyes ENSZ fenntarthatósági célokra gyakorolt hatásával kapcsolatban is. 

A Climate Trade egy karbonsemlegesítő és zöld pénzügyi blockchain alapú piactér. A fintech székhelye Valenciában található, ami ismert a kifejezetten mély technológiailag képzett munkaerő meglétéről. A Climate Trade 2018-ban jött létre, célja pedig elsősorban az, hogy lehetőséget adjon a vállalatoknak a karbonsemleges működésre a karbonkreditek nemzetközi klímavédelmi projektek létrehozóitól való közvetlen megvásárlásával, valamint egymás közötti adás-vételével. 

A vállalat küldetésének tekinti a karbonsemlegességre törekvő vállalatok egymással való összekötését, a blockchain technológia pedig a transzparencia és nyomonkövethetőség garanciájaként gondoskodik a platform hitelességéről. 2018-ból a Climate Trade nevéhez fűződik a világ első karbon API-ja, melynek segítségével a vállalatok ügyfeleiknek is lehetőséget adhatnak a vásárlásaikból fakadó emissziók kiegyenlítésére: vásárláskor ezeket kiszámolják, majd felkínálják a karbonsemlegesítő projektek támogatását az ügyfeleknek, így a vállalat egy újabb fronton tehet a zöldebb jövőért.

Érdemes igénybe venni a spanyol piaci tapasztalatokat

A három röviden bemutatott zöld fintech példáján keresztül is látható, hogy Spanyolország erősnek számít a zöld pénzügyi szegmensben. Ez főleg annak fényében fontos, hogy Magyarországon eddig nem találkozhattunk dedikáltan fenntartható megoldással rendelkező fintechekkel. Különösen nagy értéket teremthet tehát a spanyol piac kiemelkedő szereplőivel való együttműködés, ami nem csupán termékfejlesztés, de piaci edukáció tekintetében is hasznos eszközökkel ruházhatja fel a területen terjeszkedni kívánó hazai startupokat. A spanyol piac fejlettsége és a felépíthető kapcsolatok miatt máris egy ideális kiindulópontot jelenthet a nemzetközi terjeszkedés megkezdéséhez is. 

A cikk a Simplon Marketplace Kft. közreműködésével, a Spanish-Hungarian Fintech Bridge spanyol-magyar együttműködési program támogatásával jelent meg. A programot a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.