Zöld jelzáloghitelek

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond és Machán-Csetvei Frigyes a zöld jelzáloghitelekről beszélgetnek. Zöld jelzáloghitel alatt olyan konstrukciókat értünk, amelyek kedvező kamatokat kínálnak azoknak a klienseknek, akik energiahatékonyság szempontjából kedvező ingatlanok megvásárlását tervezik.

A gondolat tehát nagyon egyszerű: motivációs tényezővel szeretnék arra inspirálni a lakosságot, hogy vegyék figyelembe az otthonuk által a környezetre gyakorolt hatást. A kritériumoknak való megfelelés megoldható azzal, ha egy már meglévő fenntarthatósági besorolással rendelkező ingatlant vásárolnak, de az is megoldást jelenthet, ha az új tulajdonos maga hajt végre olyan befektetéseket (energiahatékonyság növelése, napelemek telepítése stb.), amelyek környezetkímélőbbé teszik az ingatlant.

De miért éri meg ez a bankoknak? Természetesen nem jótékonykodásról van szó, hanem a kockázatkezelést szeretnék optimalizálni a környezettudatos jelzálog konstrukciókkal: (1) az energiahatékonyabb ingatlanokkal együtt járnak az alacsonyabb közüzemi számlák. Mivel az ügyfél ezzel pénzt spórol meg, így csökken annak az esélye, hogy fizetésképtelenné váljon a jelzálogot folyósító bank irányába; (2) már most is megfigyelhető az a várhatóan csak tovább erősödő trend, hogy a környezetbarát ingatlanok ára magasabb, mint a velük minden paraméterben megegyező, ugyanakkor kevésbé környezetbarát ingatlanoké. Ez a hatás különösen erős azokon a területeken, ahol kevésbé ideálisak a környezeti körülmények (pl. magasabb légszennyezés, több szmog, kevesebb zöldterület stb.), mivel ezeken a környékeken jellemzően alacsonyabb ingatlanárak figyelhetők meg. Erre a negatív körülményre nézve pedig a környezetbarát ingatlanok rezisztensebbek, vagyis kevésbé viseli meg értéküket a negatív körülmények sora.

Hazánk központi bankja, az MNB nemrégiben jelentette be a Zöld Otthon Programot, amelynek értelmében legfeljebb 2,5%-os, végig fix kamatozású, legfeljebb 25 éves futamidejű lakossági ügyfelek által legalább BB energetikai besorolású új építésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitelek válnak majd elérhetővé 2021 októberétől. 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.