Zöld fintech körkép

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes a zöld fintecheket tekintik át. Az inspirációt a Citi Ventures egyik publikációja adta, amelyben a bank kockázatitőke ágazata vette sorra a fintech szektor kiemelkedő zöld szereplőit.

A B2B szegmens kiemelkedő területei között megtalálhatók a klímakockázatok kezelésére fókuszáló fintechek. Ezek a vállalatok egy egyre relevánsabb szolgáltatást kínálnak, mivel a klímaváltozás hatalmas kockázatokat tartogat a gazdaság minden szereplőjének, amiket menedzselni kell.  

Fellendülőben vannak a vállalati fenntarthatóság mérésért és az ESG jelentések készítésére szakosodott fintechek is. Az ő tevékenységük elengedhetetlen a transzparens fenntarthatósági jelentésekhez és a vállalatok közötti differenciáláshoz. Az ESG tényezőkkel kapcsolatos riportolásból továbbra is hiányoznak a globális minimumok, ami elengedhetetlenné teszi a valóban hiteles adatok meglétét. A további prominens szereplők között ott vannak az ESG elemző és kutató cégek, a karbonsemlegességi elemzést végző vállalatok és karbon piacterek, valamint a beszállítói szűréssel foglalkozó fintechek.

Ami a B2C szegmenset illeti, itt három domináns alterület jelölhető meg. A zöld neobankok átfogó banki termékpalettát kínálnak ügyfeleiknek, melyek fontos szerep jut a fenntartható megoldásoknak. A fenntartható befektetési szolgáltatók a lakossági befektetőket segítik portfóliójuk zöldítésében és a pozitív környezeti hatások kifejtésében. Végezetül, a karbonkalkulátorok a karbonlábnyom méretét és összetételét határozzák meg a felhasználóknak. Fontos feladatok emellett, hogy tippekkel segítsék őket az emissziók csökkentésében és semlegesítésében. 

Az elkövetkezendő hetekben egy-egy adást szentelünk néhány itt bemutatott területnek. Reményeink szerint ezáltal jobban megismertethetjük hallgatóinkkal a legizgalmasabb zöld fintecheket. Az eheti adás a lenti linken, Spotify-on visszahallgatható.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.