Beteg- és orvos-központú egészségügyi ökoszisztémát épített blockchain alapon a TrustedHealth. Az egészségügyi intézmény létrehozott egy olyan környezetet, amelynek célja a krónikus és életveszélyes betegségekben szenvedő betegek helyzetének könnyítése.

A TrustedHealth platformja lehetővé teszi a betegek számára, hogy gyorsan tanácsokat kapjanak és konzultálhassanak az állapotuk kezelésére szakosodott orvosokkal, még akkor is, ha épp a világ másik végén tartózkodnak. A blockchain technológia képes drámai mértékben javítani a szenzitív betegadatok tárolásának módját és lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatók számára az információk gyors cseréjét. A cél a betegek és a világ vezető orvosi szakembereinek összekapcsolása – a világon bárhol – és egy egészséges egészségügyi ökoszisztéma kiépítése, amely mindenki számára bárhol elérhető.

Greg Jarząbek, a TrustedHealth vezérigazgatója alapította a céget, miután elvesztette édesanyját. “Néhány évvel ezelőtt elvesztettem anyámat hasnyálmirigyrákban. A halálát megelőző hónapokban a legrészletesebb diagnózis és a leghatékonyabb kezelés érdekében átrepültem a világot. Rájöttem, hogy orvosi ismereteink rendkívüli mértékben szétszóródtak.”

Korábbi sajtóközleményében kijelentette: “Meg kell találnunk a világ legmegbízhatóbb diagnosztikai és kezelési lehetőségeit.” Most úgy véli, hogy a TrustedHealth a blockchain technológiával képes életveszélyes vagy ritka betegségekben szenvedő betegeket összekapcsolni a legjobb orvosokkal világszerte. A távolság már nem akadályozhatja a megfelelő szakember megtalálását.

Az egészségügyi ágazat problémáinak kezelése

A vállalat megkönnyíti az orvosi másodvélemények megszerzését is, a Journal of Evaluation in Clinical Practice című kiadványban megjelent kutatás szerint, a második orvos a betegek 88 százalékánál finomított a diagnózison, vagy teljesen új kórmeghatározással állt elő. A helyes és korai kórmegállapítás elkerülhetővé teszi a betegek számára a nem megfelelő, felesleges procedúrákat és akár életeket is megmenthet.

A TrustedHealth februárban mutatta be projektjét az Egészségügyi Világszervezet előtt Genfben. Azóta további megbeszéléseket is folytattak arról, hogy a vállalat platformja hogyan segítheti a WHO misszióját.

Greg Jarząbek szerint “a meglévő egészségügyi ágazat iránti bizalom hiánya” részben azért alakult ki, mert magasak a téves diagnosztikai arányok. A pácienseknek állandó küzdelem, hogy megtalálják a megfelelő szakembert, mivel a következetes és megbízható orvosi szakértelem nem koncentrálódik egyetlen helyen. A platform célja, hogy a betegeknek és családjaiknak ne kelljen aggódniuk a földrajzi helyzet, az idő és a pénz miatt, – ezáltal olyan kontrollt biztosítanak, amely lehetővé teszi számukra, hogy a lényegre összpontosítsanak.

Egy meglévő platformra épül

A TrustedHealth egy meglévő virtuális platformba, a Trustedoctor-ba integrálódik, amely a speciális orvosokkal való kapcsolattartásra helyezi a fókuszt. Jelenleg az agy-, tüdő- és prosztatarákos betegekre összpontosít, valamint tervezik a mellrák és a gerinc problémák kezelését is 2018-ban. A Trustedoctor eddig egy 80 orvosból álló hálózatot hozott létre, melynek segítségével 250 beteg kapja meg a megfelelő kezelést világszerte. A 16 egészségügyi intézménnyel való partnerkapcsolat mellett 6 kórházban végeznek virtuális klinikai vizsgálatokat az Egyesült Királyságban, Svájcban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Az orvosok a rendszert a biztonságos online kommunikációra is használják, több mint 40 kórházban világszerte. A PatientLink-en keresztül a betegek létre tudják hozni profiljukat, amely részletezi az egészségi állapotukat és az orvosi előzményeket, lehetővé ezzel téve a kiválasztott szakember számára az adatok távoli elérését és elemzését.

Trustedoctor sikere egyre növekszik a blockchain technológiának köszönhetően. A következő két évben további 450 új szakembert csatlakoztatnak a platformhoz és újabb 20 különböző betegséget tudnak majd kezelni. A betegek javaslatokat tehetnek és szavazhatnak arról, hogy mely betegségeket támogassa a TrustedHealth a jövőben. A TrustedHealth szerint a blockchain-alapú platformja megkönnyíti a kezelőközpontok és a biztosítók számára az orvosi feljegyzések megosztását és biztonságosabbá teszik a szenzitív beteginformációk tárolását. A tudásátadás ezen drámai szintű javulása szintén átalakíthatja az orvosi kutatásokat, és az életveszélyes betegségek kezelése a jövőben jobb eredményeket hozhat.

Forrás

Szilágyi Viktória