Válság idején a vállalatok fennmaradása múlhat a pénzügyi automatizáción

Stratégiai munkát, hatékonyabb együttműködést és automatizált folyamatokat várnának a vállalatok a pénzügyi csapataiktól – mutat rá a Harvard Business Review Analytic Services és a Payhawk közös tanulmánya. A valóság gyakran egész más: a felmérés szerint jellemzően napi adminisztratív feladatok terhelik le a pénzügyeseket, ellehetetlenítve a stratégiai szerepvállalást és az üzleti tanácsadást, ami sorsdöntő lehet a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A geopolitikai bizonytalanság, az egekbe szökő infláció és az ellátási láncok akadozása közepette nagy nyomás nehezedik a pénzügyi csapatokra. A vállalatvezetők jogos elvárása a fokozottabb stratégiai szerepvállalás. A 227 fős mintán végzett felmérés szerint a vállalatvezetők 89 százaléka szerint a pénzügyi csapatok egyedi és értékes szakértelemmel és szempontokkal tudnak segíteni a szervezetek előtt álló üzleti kihívások megoldásában. Emellett 83 százalékuk szerint üzleti kockázatot jelent, ha a pénzügyi osztály nem járul hozzá tevékenyen a vállalat stratégiájához.

A Payhawk hitelkártyákat, fizetéseket, kiadásokat, készpénzkezelést és előszámlázást integráló fintech platformja ellenőrzést és átláthatóságot ígér a vállalati kiadások kezelésében.

Ennek ellenére a pénzügyi részlegek jelentős része még mindig a napi nyilvántartások vezetésével, számlák felkutatásával van elfoglalva. A megkérdezett vezetők 64 százaléka érzi úgy, hogy a pénzügyi osztályok többet is tehetnének a vállalat üzleti modelljének és stratégiájának fejlesztéséhez.

„Most van itt az ideje, hogy a pénzügyi csapatok automatizálják a számvitelt, és elkezdjék a stratégiai gondolkodást. Ez szabadulást jelentene az adminisztratív teher alól, és lehetővé tenné, hogy valódi stratégiai szerepet töltsenek be a szervezetükben”

– mondta Hristo Borisov, a Payhawk társalapítója és vezérigazgatója.

Sok múlhat a pénzügyi automatizáción

Az automatizálás kulcsfontosságú megkülönböztető tényező a pénzügyi csapatok között. A felmérés szerint a magas szinten automatizált csapatok ugyanis sokkal nagyobb valószínűséggel működnek stratégiai szinten is. A magasan automatizált folyamatokkal a csapatok 74 százaléka, ezzel szemben a manuális folyamatokra támaszkodó csapatok mindössze 49 százaléka tud hatékonyan közreműködni a magasabb szintű üzleti stratégiai döntéshozásban.

A válaszadók szerint az üzleti tanácsadó szerephez elengedhetetlen a vállalati részlegek közötti szorosabb együttműködés is. A megkérdezettek többsége szerint pénzügyi csapatuk együttműködő, de 36 százalék szerint lenne mit fejleszteni ezen a területen is.

(Forrás: The Fintech Times)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.