Út a környezetkímélő vásárlás felé

Erősíti fenntarthatósági törekvéseit a Klarna: mostantól elektronikai cikkeknél is fel fogja tüntetni, hogy gyártásuk mekkora szén-dioxid-kibocsátással járt. A fintech cég eddig divatcikkek között segített választani fenntarthatósági szempontok alapján.

A Klarna már régóta igyekszik többé válni, mint egy egyszerű BNPL-cég. Az évek során számos szolgáltatással bővítette kínálatát, amelyekkel egy vásárlási szuperappot akar felépíteni a vállalat. A fejlesztések során pedig gyakran visszaköszön a fenntarthatóság támogatása, ahogy most is.

A Clarity AI adataira támaszkodva a Klarna alkalmazásában már technológiai vállalatok termékeinél is feltűnnek a hozzájuk fűződő szén-dioxid-kibocsátási értékek. Emellett jelvények jelölik majd, hogy mely márkák elkötelezettek a fenntarthatóság mellett.

A jelvény kiosztásakor a következő szempontokat veszik figyelembe:

  • áltagnál alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátás,
  • átlagnál magasabb megújuló energia-felhasználás, valamint
  • klímaváltozási irányelvek vagy ütemtervek megléte.

„Most egy lépéssel tovább megyünk: a Klarna több mint 150 millió vásárlója számára megbízható és átlátható mérőszámokat biztosítunk elektronikai márkákról, segítve a vásárlókat abban, hogy ne csak megértsék vásárlásaik hatását, hanem a jövőben környezettudatosabb döntéseket is hozzanak.”

– Salah Said, a Klarna fenntarthatóságért felelős vezetője.

Mit tesz még a környezetért a Klarna?

A vállalat egy fenntarthatósági jelentésben foglalja össze évről évre, hogy miként támogatja a környezetet. Az idei évben is számos projektben vett részt, amelyek a világ számos pontján segítettek pozitív változást előidézni.

Bevezettek egy új adakozási funkciót, amelyen keresztül egyszerűen és átláthatóan lehet adományozni környezetvédelmi projekteknek. Összeálltak a Vaayu csapatával és már 60 millió divatcikkhez képesek szén-dioxid-kibocsátási értékét párosítani.

Már 18 országban is kiemelnek egy független fél által környezetkímélőnek ítélt eladókat. Főleg divatmárkák és elektronikában utazó cégek termékeire lehet könnyebben keresni ennek köszönhetően. Emellett 12 piacon olyan eladók is reflektorfénybe kerülhetnek, amelyek a körkörös gazdaságban vállalnak szerepet.

Máshol is visszaköszön a 12-es szám: ennyi szervezetet támogatnak a légkörben lévő szén-dioxid kivonásában. Összesen 11 588 tonnányi szén-dioxidot terveznek eltüntetni az atmoszférából 2029-ig.

Végül a Give One kezdeményezés 2021-es bevezetése óta 16,5 millió dollárral közvetlenül is kiállnak a környezet mellett. Ennek lényege, hogy a bevont tőke 1 százalékát eladományozzák környezetvédelmi szervezeteknek. A Klarna nevében így 2 millió fát ültettek el, valamint 10 ezer hektárnyi vizes élőhelyet segítettek megőrizni Ruandában. Mindeközben ráadásul 2 ezer munkahelyet is létrehoztak.

(Forrás: AltFi, LinkedIn)

(Címlapkép: Klarna)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.