Újabb piac érte el az ezer milliárd dolláros álomhatárt

A Dealroom adatai szerint az Egyesült Királyság technológiai ágazata 2022-ben elérte az ezer milliárd dolláros piaci összértéket. 

Ez azt jelenti, hogy 2019 óta az Egyesült Királyság technológiai ágazata megduplázta értékét a három évvel ezelőtti kb. 500 milliárd dollárról. Tette mindezt a világjárvány, a Brexit, az orosz-ukrán háború és a növekvő megélhetési válság ellenére.

Az Egyesült Királyság Digitális Gazdasági Tanácsa által végzett kutatás szerint ezzel az Egyesült Királyság technológiai ökoszisztémája az európai rangsor élére, az USA és Kína után pedig a harmadik helyre került. 

Annak ellenére, hogy 2021-hez képest láthatóan lassult az aktivitás, az elmúlt tizenkét hónapban a brit technológiai vállalatok több befektetéshez jutottak (24 milliárd font), mint Franciaország (11,8 milliárd font) és Németország (9,8 milliárd font) együttvéve. Az elmúlt öt évben ez közel 100 milliárd dollárt (97 milliárd font) jelentett. Hasonlóképpen, Németország (467,2 milliárd dollár) és Franciaország (307,5 milliárd dollár) technológiai ágazatainak együttes értéke jóval elmaradt az Egyesült Királyságétól. 

Az Egyesült Királyságban több nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalat működik, mint európai társainál. 144 “unikornis” státusszal rendelkező (1 milliárd dollár feletti értékű) vállalat, valamint több mint 85 000 startup és scale-up vállalkozás jött létre. Az AltFi saját kutatása szerint ezen unikornisok közül körülbelül minden ötödik fintech vállalat. Idén az Egyesült Királyság fintech ágazata mintegy 10 milliárd dollárt gyűjtött be a befektetőktől, ami a teljes befektetések egyharmadát teszi ki.

(Forrás: AltFi)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.