Új szemléletű megtakarítási lehetőség indult

Az Erste Banknál mostantól egészen újfajta megtakarítási lehetőséggel találkozhatnak az ügyfelek. Ha elfogadják a bank mobilalkalmazásában elérhető személyre szabott kedvezményes ajánlatokat, pénzvisszatérítést kaphatnak bankkártyás vásárlásaik után. A lehetőség akár más bankoknál is megjelenhet, egy egészen új szemléletű megtakarítási módszert berobbantva a hazai piacon. A folytatásban Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértőjének cikke következik.

Nap mint nap számtalan kedvezményes vásárlási lehetőség jön szembe, ezek azonban általában azt igénylik, hogy olyan dolgokat vegyünk meg, melyeket nem terveztünk, jobb esetben előrehozzunk olyan vásárlásokat, melyeket későbbre terveztünk.

Ki ne szeretne olyan kedvezményes ajánlatok között böngészni, amelyek neki készültek a korábbi vásárlásai alapján, és még jelentős kedvezményeket is tartalmaznak?

Ilyesmi egészen eddig nem volt elérhető. Ez az új lehetőség egy olyan környezetbe érkezik, ahol eddig más módokon versenyeztek a vásárlók kegyeiért – a bankszektorba.

A legismertebb ilyen ajánlatok a pontgyűjtő kártyák, melyek közül a két legnagyobb hazai rendszer vagy már nem tartalmaz bankkártyát (SuperShop), vagy most újul meg (MOL Move program), személyre szabottabb ajánlatokat és üzemanyag kedvezményeket kínálva a törzsvásárlóknak. Igen elterjedt még a Tesco pontgyűjtő rendszere is, melyhez csak hitelkártya kapcsolódik, folyószámlához kapcsolódó bankkártya nem.

A hó végi pénzvisszatérítés kedvezménye is eléggé széles körben ismert, de eddig ez kizárólag hitelkártyás vásárlásokkal volt elérhető. Mindez nem véletlen: a hitelkártya az a banki konstrukció, amelynél elég könnyű elcsábulni. Nem csak a havi pénzügyi lehetőségeinken túlnyúló kártyás vásárlásokkal, hanem készpénzfelvétellel is, amelyek a banki hitelek legmagasabb, akár évi 40 százalékos hitelkamatát vonják maguk után.

Ezzel együtt, a hitelkártyás vásárlásokkal meg lehet kopasztani a bankot, ha csak vásárolunk és mindig minden költést visszafizetünk a havi fizetési határidőig. Az ilyen ajánlatok jellemzően 1 százalékos általános hó végi visszatérítést nyújtanak az összes költésből és 2-3 százalékot egyes kiemelt üzletprofilok (pl. benzinkutak) költései után. Ezekben érdemes kihasználni a Cetelem Hitelkártya, az Erste Max, az OTP Bonus, vagy a Raiffeisen OneCard hitelkártya kedvezményeit. Ezek az átlagos 1 százaléknál magasabb mértékű visszatérítést kínálnak, illetve pluszban olyan azonnali vásárlási kedvezményeket is, melyekkel bizonyos üzletláncoknál akár komolyabb összegeket is spórolhatunk.

Aki használ olyasmi fintech alkalmazásokat, mint a Revolut, az is találkozhatott már ilyen kedvezményekkel. A Curve például, mely több bank kártyáját képes eggyé varázsolni, az app közvetítésével történt vásárlások során kedvezményeket biztosít. Ezek az ajánlatok láthatók a visszatérítések (Rewards) képernyőn, mely egy főmenüpontja az alkalmazásnak. A kedvezményt kínáló 6 globális partner 2,1-31,5 százalék közötti kedvezményeket kínál.

Hasonló kedvezményeket ajánl a magyar gyökerű Recash, amely kezdetben csak a Revoluttal állt kapcsolatban, de ma már a Gránit, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen és UniCredit Bank kártyáit is befogadja az applikáció. Ezekkel fizetve egy sor ismert hazai kereskedőláncban 2-4 százalék közötti kedvezményeket kínál, de kuponokkal akár 20 százalékos kedvezmény is elérhető.

A kedvezmények igénybevétele érdekében, ha valaki a fenti bankok ügyfele, annak előbb le kell töltenie a Recash nevű mobilalkalmazást. Letöltés és telepítés után egy nagyon egyszerű folyamattal regisztrálni kell az applikációba. A regisztráció során először engedélyezni kell, hogy a bank megossza a Recash-sel a tranzakciós adatokat.

Ezt követően az alkalmazáson belül megjelenik netbankjának belépési felülete, ahol be kell lépni a felhasználónév/jelszó párossal, majd belépés után jóvá kell hagyni az adatok átadását a Recash felé. Ezt egy push üzenetből megnyitható netbanki üzenetben, egy egyedi számsor keretében vagy SMS-ben kapja meg a felhasználó, amit utána be kell írni a Recash képernyőjére visszatérve.

Ezt megadva és jóváhagyva máris elkezdhető a pénzvisszatérítés gyűjtése a Recash applikációban szereplő ajánlatok alapján.

A Recash felületén található ajánlatokra koppintva előhívhatók a részletek minden ajánlatról. Innen tudható meg, hogy hol kell vásárolni a pénzvisszatérítés elérése érdekében, legalább mekkora értékben és ebben az esetben mekkora kedvezmény jár, milyen határidőig. Továbbá arról is informálódhatunk, hogy a kedvezmény jelenleg aktív-e.

Ha aktív, akkor általában 24 órán belül meg is kapjuk a pénzvisszatérítést a Recash számlánkon, amihez a bankkártyás vásárláson kívül további teendő sem az applikációban, sem a vásárlás során nincs. A Recash számláról 100 forintos díj ellenében kérhetjük ki az összegyűjtött pénzt, amennyiben az egyenleg 3000 forint felett van.

Az Erste Bank a jövő héttől vezeti be Moneyback nevű szolgáltatását, amelynek újdonsága az egyénre szabott kedvezményekben rejlik. A kedvezményeket egy harmadik fél, a Dateio cseh startup bevonásával adják: a cég az Erste Banktól kapott anonimizált adatokból számít vásárlóerőt, melyet a kereskedőknek kínál fel, akik aztán vásárlási kedvezményeket biztosítanak valamilyen ügyfélaktivitást (vásárlás, vagy többlet-költés, illetve a konkurenciától történt átcsábítást) követően. A készpénz visszatérítés nem csak a megszokott hitelkártyáknál működik, hanem az Erste betéti bankkártyáinál is elérhető, maga a szolgáltatás pedig teljesen ingyenes.

Fontos hangsúlyozni, hogy az Erste újdonsága a megszokottakkal ellentétben személyre szabottan kínál kedvezményt, így mindenki más-más kedvezményekkel találkozik. Ezek az ajánlatok meghatározott ideig (általában néhány hétig) érvényesek, ez alatt korlátlan számban igénybe vehetők. A pénzvisszatérítésnek azonban ajánlatonként általában 30 ezer forintos felső határa lesz. Ez jóval afelett van, amit egy átlagos ügyfél megtakarít majd. Az Erste Banktól kapott tájékoztatás szerint az Erste Csoport három bankja közül, amelyekben már bevezették ezt a szolgáltatást, Csehországban havonta átlagosan 3-4 eurót spórolnak meg az ügyfelek, azaz legalább a bankköltségeket biztosan visszakapják.

A kedvezmények nem lesznek automatikusak, hanem aktiválni kell majd azokat, de ezen felül más teendő nincs, persze a vásárláson kívül. A rendszerhez a jövő heti induláskor 30 kereskedő csatlakozik majd, melyek a saját piacukon piacvezetők vagy dobogósak. Köztük lesz a jövő héttől a Spar, a Booking.com, az Aliexpress, a Douglas, a Líra, a Samsung, a Budmil, az About You vagy az Answear. A következő 1-3 hónapon belül várhatóan további 15-20 szolgáltató csatlakozik majd, például az üzemanyag, gyógyszertár, kávézólánc, gyorsétteremlánc szegmensekből.

Az Erste Bank George applikációjából megnyíló kedvezmények aktiválása után nyomon lehet követni a már begyűjtött visszatérítéseket az éppen aktuális hónapból vagy az előző időszakokról is. A felkínált kedvezményeket az ügyfél számára releváns sorrendben rendezik a mobilapplikációban, az új kedvezményekről pedig felugró (push) üzenetben értesül majd a felhasználó.

A kedvezmények akár 10 százalékos visszatérítést is jelenthetnek majd a vásárlás összegéből, melyeket minden hónapban egyszer, egy összegben kap majd meg a számlatulajdonos.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu bankszámla-szakértője szerint tehát az Erste Bank újdonsága felrázhatja a piacot. A hitelkártyáknál megszokott, általában 1 százalékos pénzvisszatérítések akár tízszeres összegét ugyanis az átlagosnál nagyobb hazai érdeklődés is kísérheti, főleg, hogy az a folyószámlákhoz kapcsolódó betéti bankkártyákkal is elérhető lesz, nem kell hozzá hitelkártyát kiváltani. Ezért elérhetőnek, reálisnak tűnik az Erste Bank várakozása, mellyel az év végére 200 ezer, a kedvezményeket aktívan használó magyar ügyfélre számít. Sőt, az is várható, hogy más bankok is kedvet kapnak ahhoz, hogy újabb szeletet hasítsanak ki ebből a piaci tortából, ami igencsak felpezsdítené a pénzintézetek által biztosított vásárlási kedvezmények világát.

Gergely Péter

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.