Innovatív megoldás a részvényelemzésben

Az Accern legutóbbi tőkebevonási köre 20 millió dollárnyi befektetést hozott. A vállalat mesterséges intelligencia (AI) segítségével elemzi az egyes cégek, trendek és iparágak körül zajló online diskurzust. Az ügyfelek között elsősorban vagyonkezelőket találunk. A vezérigazgató Kumesh Aroomoogan elmondása szerint a friss tőkét termékfejlesztésre, nemzetközi terjeszkedésre és kutatás-fejlesztésre fordítja a vállalat.

“A világ adatainak több, mint 80 százaléka strukturálatlan. A nagy mennyiségű strukturálatlan adat rendszerezése hipermanuális folyamatokat igényel, ami költséges adattudományi erőforrásokat vesz igénybe a vállalatokon belül,” – nyilatkozta a CEO. “Az extrém emberi erőforrás- és időigény miatt a strukturálatlan adatok nincsenek megfelelően kielemezve és gyakran kimaradnak a döntési folyamatokból. A végeredmény minden vállalat döntéshozatali képességeit befolyásolja és portfóliójukra nézve is kockázatot jelent.

Az Accern AI alapú appok és természetes nyelvi feldolgozási (NLP) modellek segítségével támogatja ügyfeleit. A modelleket úgy fejlesztették, hogy képesek legyenek felismerni, rendszerezni és kiválasztani egy adott témában a releváns pénzügyi szövegeket. A szolgáltatás képes nyilvános tartalmakat, például híreket, blogbejegyzéseket és pénzügyi jelentéseket elemezni, majd megállapítani a bennük megjelenő hangulatot, vagy egy vállalat jövőjével kapcsolatos várakozásokat.

Az Accern modelljeit pénzügyi elemzők és szakértők támogatása mellett tanították a különböző pénzügyi tartalmak elemzésére, ami magasabb pontosságot biztosít a szofisztikáltabb kérdések esetén is. Ugyanakkor tudjuk, hogy idővel a legjobban megtervezett algoritmusok is hajlamosak a pontatlanságra és a torzításra. Ezt általában a szezonalitás és a téves adatok megjelenése váltja ki. 

Az Accern épp emiatt titkolja modelljének pontos részleteit és ügyfelei kilétét, hiszen ezáltal nem lehet következtetni a vállalat által használt metodológia részleteire és a piac nem tud annak tanulságai alapján kereskedni. Ellenkező esetben az Accern adatelemzésének eredményei rövid úton bekerülnének a részvényárakba, erodálva a vállalat által nyújtott értéket.

A vállalatvezető elmondta ugyanakkor, hogy az Accern kiváló időszakot tudhat maga mögött. A bevételek 2020 óta kilencszeres növekedést produkáltak. Működése során az Accern eddig 35 millió dollárt vont be, és mára 80 munkavállalóval rendelkezik, amit az idei év végéig 100 fölé szeretne növelni.

Látványosan növekszik manapság a mesterséges intelligencia szerepe a részvényelemzésben. Nemrég is írtunk a Danelfin közösségi finanszírozási kampányáról. A nemrégi piacra lépő vállalat több, mint 900 napi jel figyelembevételével rendel pontszámokat az USA ezer, valamint Európa hatszáz legnagyobb részvényéhez. A pontszám azt próbálja megjósolni, hogy az adott részvény a következő 1 vagy 3 hónapban képes lesz-e legyőzni a piacot. Az 1-től 10-ig kiosztott értékek erősen ajánlott eladástól az ugyancsak erős vásárlási javaslatig terjednek. 

Várakozásaink szerint ez a trend folytatódni fog és egyre több vállalat áll elő olyan megoldásokkal, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek segítséget nyújtani az optimális befektetésekben.

Forrás: TechCrunch

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.