Új fintech jelent veszélyt a kártyatársaságokra

A fizetések egy folyamatosan fejlődő területet jelentenek a pénzügyekben. A befektetők jelenleg a számlák közötti közvetlen fizetésben látnak fantáziát. Ennek köszönhetően a Kevin egy figyelemre méltó, 65 millió dolláros Series A tőkebevonási fordulót tudhatott magáénak.

A Kevin egy litván fintech startup, amely lehetővé teszi, hogy egy vásárlás összege közvetlenül a vásárló és az eladó bankszámlája között mozoghasson. Bár minden fizetésnek ez a mechanizmus az alapja, gyakran több részfolyamat lassítja a pénzmozgást.

Bankkártyás fizetések során jellemzően a vásárló bankja egy elkülönített számlára helyezi a vásárlási összeget, amely később az eladó bankjának egy elkülönített számlájára kerül, és csak ezután jut el az eladó saját bankszámlájára.

Ezeket a köztes lépéseket hagyja ki a Kevin megoldása. Az API-kra épülő fizetési infrastruktúrát számos európai országban használják már ügyfelek. Ez azért nagy eredmény, mert a legtöbb országban különböznek a fizetési rendszerek háttérfolyamatai és kialakításai.

Ha Magyarországot vesszük például, akkor a régióban páratlan az Azonnali Fizetési Rendszer. A hazai piacon éppen ezért könnyebb lenne egy bankkártyatranzakciókhoz képest olcsóbb és gyorsabb fizetési megoldási kifejlesztése, akár a Kevin mintájára.

A Kevin egyik fegyverténye versenytársaival szemben az, hogy online és offline jelenléttel is rendelkezik. Eleinte elektronikus számlák közötti fizetésekkel kezdett a startup. Újonnan azonban piacra dobott egy fizikai POS integrációs megoldást, így a vásárlók személyesen is fizethetnek számlájukról közvetlenül.

Jelenleg 12 európai piac 6000 kereskedőjénél érhető el a Kevin szolgáltatása. A vezetőség célja, hogy egy éven belül az európai elektronikus POS terminálok 35 százalékánál elérhető legyen a fizetési megoldás, majd a következő év után már 85 százalékánál. Így egy szinten lehet a startup a kártyatársaságokkal és még jobban kiélesítheti az európai fizetési versenyt.

Forrás: TechCrunch

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.