Közkedvelt neobank megoldását integrálta a Klarna

A Monzo egyik innovatív megoldását integrálta saját szolgáltatásába a Klarna leányvállalata, a Sofort német fizetési szolgáltató. Nemrég mi is megírtuk, hogy a Klarna létrehozott egy házon belüli open banking egységet, ami 24 ország 15 ezer pénzintézetéhez kínál közvetlen kapcsolódási lehetőséget harmadik feles szolgáltatóknak. A Klarna Kosma névre hallgató egységen belül a Sofort tölti be az open banking fizetési szolgáltató szerepét. Most egy újabb izgalmas hír érkezett a projekt háza tájáról.

A már említett Monzo még 2018-ban dobott piacra egy funkciót, ami lehetővé tette felhasználóinak, hogy letiltsák a szerencsejáték platformokon való fizetés lehetőségét. Ezáltal a szerencsejáték-függők biztosíthatják, hogy nem tudnak meggondolatlanul cselekedni és további pénzt veszíteni a veszélyes addikció miatt. Annak idején a pozitív reakciók hatására az összes brit nagybank követte a Monzo példáját és bevezették a funkciót saját ügyfeleiknek.

A megoldás ugyanakkor csak a kártyás fizetésekre vonatkozott, így a brit neobank a TrueLayer open banking szolgáltatóval közösen tavaly piacra dobott egy újabb funkciót. Ez lényegében megegyezett az eredetivel, azzal a különbséggel, hogy az open banking alapú (account-to-account) fizetések esetén is biztosította a biztonsági mechanizmus alkalmazását.

Utóbbi megoldást ágyazta be most saját szolgáltatásába a Sofort. A folyamatot jelentősen lerövidítette, hogy a Monzo és a TrueLayer tavaly nyilvánossá tették a funkció forráskódját, így minden szereplő számára elérhetővé vált az integrációs lehetőség. Ez azt jelenti, hogy a Monzo ügyfelek mostantól a Klarnán keresztül kivitelezett open banking tranzakciók esetén is letilthatják a szerencsejáték oldalakon történő fizetést. A digitális bank ügyfelei közül eddig nagyjából 400 ezren aktiválták a funkciót, ők például máris élhetnek a lehetőséggel. 

A Klarna hiteltermékei egyébként egyik online szerencsejáték oldalon sem érhetők el. A Klarna Kosma open banking aggregátor ugyanakkor számos ilyen szolgáltatóhoz csatlakozik, vagyis az ügyfeleknek alapvetően lehetőségük van tranzaktálni ezeken a platformokon. A Monzo és a TrueLayer közös innovációjának beágyazásával ez hamarosan megváltozhat.

Mindez azért fontos, mert folyamatosan szűkülnek a szerencsejáték-függők lehetőségei a biztonsági megoldások megkerülésére. Eddig ha egy felhasználó kényszert érzett, akkor tudhatta, hogy az open banking alapú fizetésekre nem vonatkozik a tiltás, így hirtelen késztetéstől vezérelve visszatérhetett káros szenvedélyéhez. A mostani integrációval újabb rés került betömésre a pajzson, így remélhetőleg hatékonyabban csökkenthető a szerencsejáték-függőség.

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.