Tőzsdére készül a világ legértékesebb magánkézben lévő fintechje

A Reuters értesülései szerint a fizetési infrastruktúra szolgáltató Stripe tőzsdére lépést fontolgat, ezért felkérték a Cleary Gottlieb Steen & Hamilton ügyvédi irodát, hogy segítsenek a potenciális lehetőségek feltérképezésében. A folyamat a hírek szerint még nagyon korai fázisban van, a vállalat részvényeinek tőzsdei bevezetése épp ezért valószínűtlen, hogy idén végbemegy, sokkal inkább 2022-re várható a lépés.

A korai fázis ellenére egyes iparági szakértők tudni vélik, hogy az ír testvérpár által alapított vállalat direkt listázás útján jutna ki a tőzsdére, azaz új részvények kibocsátása helyett a meglévő tulajdonosok bocsátanák áruba részvényeiket. A nemrégiben a Coinbase, és a Wise által is alkalmazott metódus népszerű a tőzsdére lépő fintechek körében, előnye, hogy a tulajdonosok ezáltal pénzzé tehetik érdekeltségüket, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a vállalat nem jut további tőkéhez.

Az elmúlt években számos nagy tőkebevonást lebonyolító Stripe azonban abban a kényelmes helyzetben van, hogy nem szorul további tőkeinjekcióra, ennek fényében pedig logikus döntésnek tűnik a direkt listázás preferálása. A jelenlegi 95 milliárd dolláros értékeltségével a Stripe számít a világ legértékesebb magánkézben lévő fintechjének, ezt márciusi, 600 millió dolláros tőkebevonásuk óta mondhatják el magukról. Az alapító testvérpár, Patrick és John Collison egyaránt 11,4 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek a legfrissebb adatok szerint.

A 2010-ben alapított Stripe egyébként eredetileg online kártyalfogadási szolgáltatással indította pályafutását, értékajánlatuk azonban mostanra a bolti kereskedőktől kezdve az előfizetéses modellre épülő vállalatokon keresztül a szoftver platformokig szinte mindenféle vállalatra kiterjed. A célcsoporttal együtt persze a termékpaletta is bővült, így mára a fizetési szolgáltatásokon túl a számlázásban, adóbevallásuk elkészítésében, valamint az ügyfelek személyazonosságának hitelesítésében egyaránt segítik az ügyfélkörükhöz tartozó vállalatokat.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

Előző bejegyzésE-kereskedelmi körkép
Következő bejegyzésNagy-Britannia legértékesebb fintechje lett a Revolut