Teljes kriptostopot rendelt el az EU legújabb szankciós csomagjában

Az Európai Unió új szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul több kelet-ukrajnai megye illegális annektálására. Az új csomagban szigorították a különböző kriptoeszközökre vonatkozó jelenlegi tilalmakat: minden tranzakciót megtiltottak Oroszország és az EU között.

Az EU Tanácsa egy sor újabb intézkedést jelentett be immár nyolcadik szankciós csomagjában – erről bővebben az unió honlapján olvashatsz. A hivatalos kommüniké szerint „a nemzetközi partnereinkkel szoros koordinációban kidolgozott szankciócsomag válasz az Ukrajna elleni orosz katonai eszkalációra és illegális háborúra, többek között az ukrán területek álnépszavazás alapján történő jogellenes annektálására, a további csapatmozgósításokra és a nyílt nukleáris fenyegetésekre”.

Teljes EU-s tiltás az orosz kriptoeszközökre

A legújabb szankciós csomagban szigorítottak a pénzügyi, informatikai tanácsadási és egyéb üzleti szolgáltatásoknál is.

Szigorodtak a kriptoeszközökre vonatkozó jelenlegi tilalmak a kriptoeszközökkel kapcsolatos valamennyi pénztárca-, számla- vagy letétkezelési szolgáltatások betiltásával, függetlenül a pénztárca összegétől – olvasható a brüsszeli közleményben. Eddig ezen tevékenységekre volt egy felső korlát, 10 ezer euróig megengedett volt.

Új szankciócsomagot fogadott el az EU Oroszországgal szemben
Új szankciócsomagot fogadott el az EU Oroszországgal szemben (Forrás: Depositphotos)

Mint írják, a szankciós csomag kiterjeszti azon szolgáltatások körét, amelyeket már nem lehet Oroszország kormánya vagy az Oroszországban letelepedett jogi személyek számára nyújtani. Ezek közé tartoznak ezentúl

  • az informatikai tanácsadás,
  • a jogi tanácsadás, valamint
  • az építészeti és mérnöki szolgáltatások.

Az EU Tanácsa szerint az intézkedés jelentősége abban rejlik, hogy az „potenciálisan gyengíti Oroszország ipari kapacitását, amely nagymértékben függ e szolgáltatások behozatalától”.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.