Teli van pénzzel a brazil neobank

Talán még a saját befektetőit is meglepte a Nubank augusztus 15-én nyilvánosságra hozott második negyedéves pénzügyi jelentése.

Ha befektetőiket nem is, a piacot minden bizonnyal váratlanul érte a Nubank legfrissebb pénzügyi jelentse. A várakozásokat minden téren felülmúló teljesítmény hírére az árfolyam 10 százalékot erősödött az első nap, megközelítve a részvényenkénti 4,8 dollárt.

A Nu Holdings árfolyamának árfolyamának alakulása az elmúlt hónapban (Forrás: TradingView)

A részvények a következő napon is rendkívül kelendőek voltak, a forgalom közel 2 havi csúcsot ért el, értékük pedig további 7 százalékot emelkedett. A kezdeti lelkesedés és lendület azonban ezen a ponton elfogyott, a piac korrigált, a részvényárfoyam pedig visszatért a 4,6–5 dolláros sávba, ami valamivel magasabb, mint a bejelentést követő első napi zárás volt. Ugyan a rallynak közel sem biztos, hogy vége van, a vállalat vezetése és befektetői azonban joggal bizakodhatnak, hogy a lassan 2 hónapja tartó pozitív trend folytatódni fog a vállalat értékének növekedésében.

Növekedés nyereség mellett

A számok valóban meggyőzőek voltak, a vállalat egyszerre számolt be figyelemre méltó terjeszkedésről és rekord bevételekről. A második negyedév alatt a Nubank 5,7 millió új ügyfelet szerzett, így összesen 65,3 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, ami 57 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti adatot. Ráadásul nem csak az ügyfelek száma gyarapodott, hanem az aktivitásuk is jelentősen javult, ami az ügyfeleken elért átlagos bevételekre is pozitív hatással volt. Az aktivitási ráta 72-ről 80 százalékra, az átlagos ügyfelenkénti bevétel pedig 7,8 dollárra nőtt.

A piacot azonban leginkább a vállalat pénzügyi adatai lephették meg. Az árbevétel 1,2 milliárd dollár, a bruttó nyereség pedig 363,5 millió dollár volt a második negyedévben. Előbbi 230 százalékos, utóbbi pedig 109 százalékos növekményt jelent év/év összehasonlításban. A hatalmas növekedés eredménye pedig nem maradt el, a Nubank 17 millió dollár korrigált nettó nyereséget könyvelt el az időszakban. A vállalat mindemellett megnyugtató tőke és likviditási pozícióból folytatja tevékenységét, a kamatozó portfólió 3,2 milliárd dollár, a teljes betétállomány 13,3 milliárd dollár, a vállalat korrigált tőkéje 3,9 milliárd dollár, melynek 79 százaléka készpénz vagy azzal ekvivalens eszközben található.

Hazai és nemzetközi terjeszkedés

A Nubank a jelentés szerint mind a három piacán erősödni tudott:

  • otthonában, Brazíliában már a teljes lakosság 36 százalékát szolgálja ki, ami 63,2 millió főt jelent, a kkv-szektorban pedig 2 millió vállalkozást – ezzel a Nubank Brazília 5. legnagyobb pénzügyi intézménye lett az ügyfelek száma szerint;
  • Mexikóban az ügyfélkör elérte a 2,7 millió főt, ami 6-szorosa az 1 évvel ezelőtti számnak;
  • a legújabb piacukon, Kolumbiában pedig már 314 ezer felhasználót értek el.

Ez a növekedés véleményük szerint azt jelentheti, hogy már a Nubank bocsájtja ki Mexikóban és Kolumbiában a legtöbb új hitelkártyát.

Diverzifikált termékportfólió

A brazil neobank jelentésében kitér egyes termékeinek a népszerűségére is: a hitelkártyáit 29 millióan használják az említett három országban, míg bankszámlával 45 millió ügyfelük rendelkezik. Személyi kölcsönt 4 millióan, míg biztosítást 700 ezren igényeltek, a befektetési szolgáltatásaikkal pedig 5 millió ügyfél élt. Külön megjegyzik, hogy a hitelkártya-állományuk Brazília 4. legnagyobb vásárlóerejét jelenti, amivel több hagyományos bankot sikerült megelőzniük.

Warren Buffett rossz lóra tett?

A Nubankról legutóbb egyik befektetője, Warren Buffett kapcsán írtunk. Bő egy évvel ezelőtt, 2021 június elején jelentette be a neobank, hogy újabb sikeres tőkebevonást hajtottak végre. A 750 millió dollárból 500 millió érkezett a világ egyik leghíresebb befektetőjének alapjától: a Berkshire Hathaway 30 milliárd dolláros értékelésen szállt be, és az első hónapok sikerei után kevesen gyaníthatták, hogy a szakember rosszul időzítette döntését. Azonban a világgazdaság kedvezőtlen alakulása nem kímélte a Nubank részvényeit sem: ahogy a tőzsdék esni kezdtek, a részvények értéke látványosan bezuhant – erről bővebben az alábbi cikkben olvashat.

(Források: Nubank, Business Wire)

(Borítókép: Nubank)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.